Πήρε το πολυπόθητο «ναι» από τον Ντόναλντ Τραμπ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τουρκική «επιχείρηση» στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσινγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα (χθες) ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία θα προχωρήσει σύντομα με την προγραμματισμένη επιχείρησή της στη βόρεια Συρία» σημειώνει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ακόμη ότι δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των εν λόγω μαχητών, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογουμένους των Ηνωμένων Πολιτειών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για να διαχειριστεί το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα του εδαφικού “Χαλιφάτου” από τις ΗΠΑ».

Επίσης, στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, Ερντογάν – Τραμπ συμφώνησαν τον επόμενο μήνα ο Τούρκος πρόεδρος να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον.

Τουρκία: «Στόχος της εισβολής στη Συρία είναι να… επιστρέψουν οι Σύροι πρόσφυγες»

Διευκρινίσεις σχετικά με την επικείμενη εισβολή στη Συρία έδωσε σήμερα η Άγκυρα. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε σήμερα ότι η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση για να δημιουργηθεί «ασφαλής ζώνη» στη βόρεια Συρία έχει στόχο να εκκαθαριστούν τρομοκρατικά στοιχεία από την περιοχή των συνόρων και να επιστρέψουν Σύροι πρόσφυγες, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συριακή εδαφική ακεραιότητα.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε το σχόλιο αυτό μέσω Twitter μετά τη δημοσιοποίηση ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θα προχωρήσουν σύντομα σε στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα την υποστηρίξουν, ούτε θα αναμειχθούν σε αυτήν.

Κούρδοι της Συρίας: Η τουρκική εισβολή θα επαναφέρει τους τζιχαντιστές στην περιοχή

Μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Λευκού Οίκου για την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποιούν για την επανεμφάνιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ανακοίνωσαν πως οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία.

Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ακύρωνε χρόνια καρποφόρων μαχών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμαχίας Κούρδων και Αράβων μαχητών, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα επέτρεπε στους αρχηγούς της οργάνωσης, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, να βγουν από την κρυψώνα τους, εξήγησαν οι SDF σε ανακοίνωσή τους.  

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία και η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα για μια επιχείρηση εισβολής στη βόρεια και ανατολική Συρία» προστίθεται στην ανακοίνωση των SDF.

Την πληροφορία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις θέσεις-κλειδί Ρας αλ-Αΐν και Ταλ Αμπιάντ επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Δείτε ακόμα: Οι Τούρκοι με το δάχτυλο στη σκανδάλη ανατολικά του Ευφράτη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης