Εκνευρισμός ΗΠΑ για το ταξίδι Λαβρόφ στη Λατινική Αμερική

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020, 11:59
Εκνευρισμός ΗΠΑ για το ταξίδι Λαβρόφ στη Λατινική Αμερική

Το τριήμερο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική προκάλεσε νευρικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, όπου θεωρείται ότι αποτελεί μέρος ενός αντι-αμερικανικού προγράμματος, παρόλο που η Μόσχα έχει νόμιμα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, που ξεκίνησε την Τετάρτη, ο Σεργκέι Λαβρόφ έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει μονοήμερες επισκέψεις στην Κούβα, το Μεξικό και τη Βενεζουέλα – προκαλώντας αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον.

Αμερικανοί σχολιαστές υποστήριξαν πως το ταξίδι αποτελεί «επίδειξη υποστήριξης» για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Nicolas Maduro, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έχει χαρακτηρίσει ως «δικτάτορα», προσφέροντας παράλληλα υποστήριξη στον αυτοανακηρυγμένο «προσωρινό ηγέτη» Juan Guaido.
Ακόμα και το Reuters υπονοούσε ότι ο Λαβρόφ «στάλθηκε» από το Κρεμλίνο στο Καράκας για να «εξουδετερώσει» κάποιες αμερικανικές κυρώσεις.

Η τυποποιημένη γραμμή των μέσων μαζικής ενημέρωσης του συρμού φαίνεται να είναι ότι η Μόσχα επιδιώκει να «ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή».

Το γεγονός ότι η επίσκεψη του Λαβρόφ έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την «επίθεση γοητείας» του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε τέσσερις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες -Λευκορωσία, Ουκρανία, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν- πρόσθεσε καύσιμα στη φωτιά με εικασίες για τη συμβολική αντίδραση της Μόσχας.

Πηγή: RT.com - Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020, 12:21