Τον απολογισμό της εκ περιτροπής Προεδρίας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018, η οποία ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, πρόκειται να παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Ιανουαρίου, ως απερχόμενος προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Σ. Κουρτς είχε καταθέσει πρόσφατα στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής έναν θετικό απολογισμό της αυστριακής Προεδρίας στην Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, «σε μία εποχή κατά την οποία η Ε.Ε. βιώνει πολλές προκλήσεις», επισημαίνοντας πως με σύνθημα «Μία Ευρώπη, η οποία προστατεύει», η Αυστρία είχε θέσει μεγάλα κέντρα βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είχε τονίσει, πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης, μετά και τη στροφή στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που δρομολογήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, και για την εστίαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και στη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας επιτεύχθηκε η ενίσχυση του προσανατολισμού της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια και η δρομολόγηση μιας νέας δυναμικής της προσέγγισης, όπως επίσης υπήρξε και μια έντονη εστίαση στην Αφρική, για την καλή οικονομική ανάπτυξη της οποίας διακηρύχθηκε η υποστήριξη κατά το πρόσφατο «Φόρουμ Αφρικής-Ευρωπαϊκής Ένωσης» στη Βιέννη.

Ήδη κατά την παρουσίαση του προγράμματος της αυστριακής Προεδρίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 3 Ιουλίου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε υπογραμμίσει τον ρόλο του ως «γεφυροποιός», αναφέροντας πως η Ευρώπη «είναι το μέλλον μας και υπάρχουν πολλά περισσότερα σε αυτή την Ε.Ε. που μας ενώνουν, από εκείνα που θα μπορούσαν να μας χωρίσουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, αναφέροντας πως η Αυστρία αναλάμβανε την Προεδρία στην Ε.Ε. σε μια εποχή των αλλαγών, είχε επισημάνει ότι αλλάζει η διεθνής τάξη, ωστόσο οι άνθρωποι στην Ευρώπη βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ποτέ στο παρελθόν, το κράτος δικαίου, η δημοκρατία και η ελευθερία, που βιώνουν σήμερα οι άνθρωποι στην Ευρώπη, είναι κάθε άλλο από αυτονόητα, και αυτόν τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» πρέπει κανείς να υπερασπιστεί και να διατηρήσει στο μέλλον.

Η Προεδρία στην Ε.Ε., που είχε αναλάβει η Αυστρία επίσημα την 1η Ιουλίου από την προηγούμενη προεδρεύουσα, τη Βουλγαρία, υπήρξε για τη χώρα – η οποία είναι μέλος της Ε.Ε. από την 1 η Ιανουαρίου 1995 – η τρίτη μετά από τις προηγούμενες Προεδρίες της, το δεύτερο εξάμηνο του 1998 και το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας, θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου συνολικά 300 συναντήσεις, 60 Συμβούλια Υπουργών – από τα οποία τα 13 στην Αυστρία -, ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου είχε διεξαχθεί στο Σάλτσμπουργκ μία Άτυπη Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. με κύριο θέμα της το προσφυγικό – μεταναστευτικό και την περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης