Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται περισσότερο σε παράνομα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα (γνωστά και ως οικονομικές κυρώσεις) σε αντίθεση με τους έως τώρα πολέμους που διεξήγαγε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πραγματικότητα, οι οικονομικές κυρώσεις είναι μια πράξη πολέμου που σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο μέσω οικονομικού στραγγαλισμού. Ο οικονομικός αποκλεισμός θέτει μια χώρα υπό πολιορκία.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η αύξηση των οικονομικών μέτρων που επιβάλλονται στο Ιράν, τα οποία στις ΗΠΑ είναι πιο αποδεκτά από μια στρατιωτική επίθεση.

Ο Πρόεδρος Τράμπ υποσχέθηκε να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στο Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κυρώσεις για το Ιράν έχουν τεθεί σε ισχύ από την Ιρανική Επανάσταση του 1979, η οποία καθιστά αυτή τη χώρα ανεξάρτητη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ιράν δεν είναι η μόνη χώρα που δέχθηκε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Σαμουήλ Μονκάδα, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του Κινήματος των 120 χωρών στις 26 Οκτωβρίου 2019, καταδίκασε την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ ως «οικονομική τρομοκρατία που πλήττει το ένα τρίτο της ανθρωπότητας με περισσότερα από 8.000 μέτρα σε 39 χώρες».

Οι κυρώσεις είναι ένα όπλο πολέμου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν κυρώσεις εναντίον χωρών που αντιστέκονται στην ημερήσια διάταξη των ΗΠΑ. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σχεδιάζονται για να σκοτώσουν καταστρέφοντας την οικονομία χωρών, μέσω της άρνησης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, προκαλώντας υπερπληθωρισμό και ελλείψεις και εμποδίζοντας βασικές ανάγκες όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Για παράδειγμα, οι κυρώσεις αναμένεται να προκαλέσουν το θάνατο δεκάδων χιλιάδων Ιρανών, δημιουργώντας σοβαρή έλλειψη κρίσιμων φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στο Ιράν.

Τρεις γιατροί που εργάστηκαν στο κέντρο θεραπείας και έρευνας του παιδιατρικού καρκίνου του ΜΑΧΑΚ στην Τεχεράνη με επιστολή που δημοσίευσε το ιατρικό περιοδικό The Lancet προειδοποίησαν ότι «η αποκατάσταση των κυρώσεων, η έλλειψη φαρμάκων λόγω της απροθυμίας των φαρμακευτικών εταιρειών να αντιμετωπίσει το Ιράν και μια τεράστια αύξηση των τιμών των ναρκωτικών από τα ογκολογικά φάρμακα (λόγω της πτώσης του ιρανικού νομίσματος κατά 50-70%), θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση της επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο».

Ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το HIV / AIDS, το Parkinson, το Αλτσχάιμερ και το άσθμα πλήττουν περισσότερα από δέκα εκατομμύρια Ιρανούς, οι οποίοι δεν θα βρουν βασικά φάρμακα ή δεν θα είναι διαθέσιμα παρά μόνο σε υψηλές τιμές.

 Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι τα τρόφιμα και τα φάρμακα αποκλείονται από τις κυρώσεις αλλά στην πράξη δεν γίνεται αυτό. Επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες φοβούνται ότι θα τους επιβληθούν κυρώσεις για κάποια τεχνική παραβίαση και ότι το Ιράν δεν μπορεί να πληρώσει τα απαραίτητα όταν οι τράπεζες δεν μπορούν να συνεργαστούν μαζί του.

Τα ευρωπαϊκά έθνη δεν κατάφεραν να πείσουν τη διοίκηση Trump να διασφαλίσει τα βασικά φάρμακα και τρόφιμα στο Ιράν.

Στη Βενεζουέλα, χάρη στις κυρώσεις, 180.000 ιατρικές επεμβάσεις ακυρώθηκαν και 823.000 ασθενείς με χρόνιες παθήσεις αναμένουν φάρμακα. Το Κέντρο Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας διαπίστωσε ότι οι κυρώσεις έχουν στερήσει τη Βενεζουέλα από «δισεκατομμύρια δολάρια ξένο συνάλλαγμα που απαιτείται για να πληρώσουν βασικές εισαγωγές», συμβάλλοντας σε 40.000 θανάτους το 2017 και 2018 αντίστοιχα. Περισσότεροι από 300.000 Βενεζουελάνοι βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω έλλειψης πρόσβασης στην ιατρική ή την θεραπεία.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν λιμό στη Βενεζουέλα. Οι κυρώσεις προκαλούν επίσης έλλειψη εξαρτημάτων και εξοπλισμού που απαιτούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στα συστήματα ύδρευσης και τις μεταφορές, καθώς και την πρόληψη της συμμετοχής στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά.

Οι κυρώσεις, οι οποίες είναι παράνομες βάσει του ΟΗΕ, του ΟΑΣ και του αμερικανικού νόμου, έχουν προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες στη Βενεζουέλα εναντίον των ΗΠΑ.

 Οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν και της Βενεζουέλας θα μπορούσαν να αποτελέσουν προοίμιο για στρατιωτική επίθεση, δηλαδή  να αποδυναμώνεται οικονομικά ένα έθνος πριν του επιτεθούν. Αυτό συνέβη στο Ιράκ.

Οι ΗΠΑ συνέχισαν να πιέζουν τα ολοένα και πιο δύσπιστα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για συμμόρφωση υπέρ των αντιποίνων στο Ιράκ, παρόλο που πεθαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά.

Τα τελευταία χρόνια δημιουργείται κίνημα για να τερματιστεί η χρήση παράνομων οικονομικών μέτρων καταναγκασμού. Το κίνημα περιλαμβάνει κυβερνήσεις που συναντιούνται σε φόρουμ όπως το Κίνημα των Μη Ευθυγραμμισμένων, αποτελούμενο από χώρες που αντιπροσωπεύουν το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και κράτη-μέλη του ΟΗΕ που ζητούν να διατηρηθεί το διεθνές δίκαιο και ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και να διοργανωθούν κοινωνικά κινήματα να εκπαιδεύσουν για τον αντίκτυπο των κυρώσεων και να ζητήσουν τον τερματισμό της χρήσης τους. Τον Ιούνιο, το Κίνημα των Μη Ευθυγραμμισμένων ζήτησε τη λήξη των κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας.

Ο ΟΗΕ και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά όσον αφορά την καταδίκη των αμερικανών κυβερνητικών υπαλλήλων για τις ενέργειές τους. Κανένα κράτος ή κίνημα δεν έχει μόνο του τη δύναμη να καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες υπεύθυνες, αλλά από κοινού μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Σε 39 χώρες που έχουν επιβληθεί κυρώσεις και άλλες χώρες επηρεάζονται επειδή δεν μπορούν να κάνουν εμπόριο με αυτές τις χώρες.

Όλες αυτές επιδιώκουν να διεξάγουν το εμπόριο χωρίς το δολάριο και δεν αντιμετωπίζουν πλέον το αμερικανικό δολάριο ως το αποθεματικό νόμισμα του κόσμου αποφεύγοντας παράλληλα την Wall Street.

 Η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας είναι ένα φαινόμενο βόμβα που επιταχύνεται λόγω της κατάχρησης των κυρώσεων και θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς την αμερικανική οικονομία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης