Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας, μία δυνατή έκρηξη ακούστηκε ξαφνικά επί της γνωστής Molukkenstraat στις ανατολικές συνοικίες του Άμστερνταμ. Η ένταση είχε αρχίσει εδώ και αρκετή ώρα και πάντως πριν να ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Δυνάμεις της αστυνομίας είχαν για άλλη μία φορά αναπτυχθεί στις ανατολικές γειτονιές της πόλης προσπαθώντας να απομονώσουν τις περιοχές και να εμποδίσουν τις διάφορες ομάδες ακροδεξιών διαδηλωτών να ενωθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη γωνία της Molukkenstraat, μία χούφτα διαδηλωτών που φορούσαν μάσκες επιχειρούν να ρίξουν πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι είναι παρατεταγμένοι και έτοιμοι να αμολήσουν τα αστυνομικά σκυλιά που συνοδεύουν τις διμοιρίες τους.

 

Λίγα μέτρα παρακάτω, μία δεκάδα νεαρών επιτίθεται σε ένα περιπολικό της αστυνομίας και προσπαθεί να το ανατρέψει με τα χέρια της. Από την άλλη πλευρά του δρόμου ένα σύννεφο από πέτρες πέφτει πάνω στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Οι δημοσιογράφοι είναι αναγκασμένοι να τρέξουν για να προστατευτούν πίσω από τα λεωφορεία της αστυνομίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας του Άμστερνταμ, τα επεισόδια αυτά είναι τα χειρότερα που έχουν καταγραφεί στη χώρα εδώ και 40 χρόνια.

Είναι η δεύτερη νύχτα που οι δρόμοι στην Ολλανδία γεμίζουν από κόσμο μόλις πέσει το σκοτάδι. Στην πραγματικότητα οι δρόμοι γεμίζουν από νεαρούς οι οποίοι αντιδρούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας, την οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά την αιφνιδιαστική έξαρση κρουσμάτων λόγω και της βρετανικής μετάλλαξης του ιού που ενέσκηψε στη χώρα.

Η ακροδεξιά κρυπτοναζιστική οργάνωση, που στη Γερμανία καμουφλάρεται πίσω από έναν γενικόλογο αντιισλαμισμό και η οποία έχει εισχωρήσει στην ολλανδική κοινωνία, η γνωστή Pegida, είναι αυτή που αντέδρασε αμέσως στην επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ο δήμαρχος του Άμστερνταμ αποκάλεσε τα μέλη της Pegida χούλιγκαν οι οποίοι μέσω των social media δηλώνουν πως «κηρύχτηκε ο πόλεμος». Αυτό το σύνθημα συνοδεύεται και από μία παραίνεση προς τους διαδηλωτές από τα μέλη της Pegida «να μην ξεχάσουν τα όπλα τους».

Γύρω στα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, η ένταση πλέον διαπιστώνεται σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ολλανδίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις στο Ρότερνταμ χρησιμοποιούν τεθωρακισμένα που εκτοξεύουν νερό, δακρυγόνα, αλλά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Τουλάχιστον 250 νεαροί συνελήφθησαν, ενώ μεγάλος αριθμός σούπερ μάρκετ και καταστημάτων λεηλατήθηκαν από τους διαδηλωτές. Ακόμη και στις πόλεις στις οποίες συνήθως ο ταξιδιώτης πλήττει από βαριεστημάρα, όπως στη γνωστή κοινότητα του Χάαρλεμ, πολλά αυτοκίνητα είναι αναποδογυρισμένα και καμένα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας άρχισε να ισχύει αφού η Ολλανδία επέβαλε εξαιρετικά αυστηρό lockdown εδώ και μερικές εβδομάδες. Επισημαίνεται ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια στην Ολλανδία είναι κλειστά από τον Οκτώβριο, ενώ τα σχολεία και τα καταστήματα δεν λειτουργούν από τον Δεκέμβριο.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας και λίγο πριν ξημερώσει η Τρίτη, οι δήμαρχοι των περισσότερων μεγάλων πόλεων της Ολλανδίας ανακοίνωσαν πως πρόκειται να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποτραπούν νέες βίαιες διαδηλώσεις. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 21:00 το βράδυ έως τις 04:30 τα ξημερώματα και μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου. Όποιος συλλαμβάνεται να παραβιάζει την απαγόρευση κυκλοφορίας είναι υποχρεωμένος να πληρώσει πρόστιμο 95 ευρώ (λιγότερο από όσο επιβάλλεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελλάδα).

Φωτογραφίες: Associated Press

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης