Η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ενός επικίνδυνου ιού, την ίδια ώρα, ωστόσο, παραμένει ενεργή η τουρκική απειλή.

 Παρά το γεγονός ότι μπορεί, λόγω του γεγονότος ότι η προσοχή είναι επικεντρωμένη στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού, να διαπιστώνεται ύφεση της τουρκικής επιθετικότητας,  οι προσπάθειες επιβολής τετελεσμένων από τον Έβρο, το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο, παραμένουν ζωντανές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό προκαλεί προβληματισμό  σε Αθήνα και Λευκωσία και ιδιαίτερα  το σενάριο, η Άγκυρα να χρησιμοποιήσει αυτή την περίοδο για προώθηση των σχεδιασμών της.

Η περίοδος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενδεχομένως να προσφέρεται καθώς η προσοχή είναι στραμμένη αλλού και πρωτίστως στην προστασία της δημόσιας υγείας.

 Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως οι γεωπολιτικές επιδιώξεις της Άγκυρας δεν αναστέλλονται, ούτε και επηρεάζονται από άλλα γεγονότα, όσο μεγάλα και τρομακτικά θεωρούνται, όπως η εξάπλωση του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι μπορεί να κάνει η Τουρκία;

Σε ό,τι αφορά στην κυπριακή ΑΟΖ, το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», παραμένει στο θαλασσοτεμάχιο 8 και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα συνεχίσει τις εργασίες του μέχρι και το τέλος Απριλίου.

Είναι προφανές ενόψει της αποχώρησης του «Γιαβούζ», η Άγκυρα ενδεχομένως να ζητήσει μορατόριουμ στις γεωτρήσεις τόσο για την ίδια όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ταυτόχρονο, δηλαδή, πάγωμα γεωτρήσεων και των νόμιμων, που διενεργεί η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και των παράνομων της κατοχικής Τουρκίας. 

Με αυτή την κίνηση η Τουρκία θα κερδίσει χρόνο, αλλά και θα φανεί πως ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των Ευρωπαίων, με τους οποίους συζητά τους νέους όρους της για το μεταναστευτικό.

 Επί της ουσίας αυτό που θα γίνει, εάν τεθεί θέμα μορατόριουμ, είναι πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι περί το τέλος Απριλίου αναμένεται να γίνει η γεώτρηση από την κοινοπραξία ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Εάν δεν επηρεαστεί ο προγραμματισμός (που ήδη καθυστέρησε), από τον κορωνοϊό, τότε η κοινοπραξία θα ξεκινήσει εργασίες γεώτρησης όταν το «Γιαβούζ» θα αποχωρεί.

 Στο πλαίσιο της υλοποίησης του ενεργειακού προγράμματος, η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil θα προβεί σε επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις τον ερχόμενο Ιούνιο. 

Συνεπώς το μορατόριουμ μόνο την Τουρκία θα εξυπηρετήσει, καθώς θα επιτύχει, εάν γίνει αποδεκτό, αυτό που έκπαλαι προσπαθεί: Να παγώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, πέραν από το «Γιαβούζ», νοτίως της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παραμένει το ερευνητικό σκάφος, «Μπαρμπαρός», το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, από τον καιρό που βρίσκεται στην περιοχή, τείνει να καταστεί μέρος του… τοπίου. 

Το ζητούμενο είναι πώς θα κινηθεί η Άγκυρα εφεξής με τα άλλα ερευνητικά και γεωτρητικά σκάφη της, το «Ορούτς Ρέις», το «Φατίχ» και τον «Νομοθέτη», ο οποίος αποκτήθηκε πρόσφατα και μόλις προ λίγων ημερών έφθασε στο λιμάνι της Μερσίνας για αναβάθμιση και προετοιμασία.

Το τρίτο γεωτρύπανο, «Νομοθέτης» και το «Φατίχ», όπως και το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», αναμένεται να αναλάβουν δράση, είτε στην κυπριακή ΑΟΖ είτε στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος, επικαλούμενη η Άγκυρα την υλοποίηση του παράνομου μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης. 

Πληροφορίες από philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης