Διεθνοποιείται ραγδαίως το ζήτημα της Βενεζουέλας με τις γειτονικές της χώρες Βραζιλία και Κολομβία, να διαδραματίζουν ρόλο – κλειδί στην απομόνωση του Νικολάς Μαδούρο.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει ήδη αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας και αρχηγό της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πολιτική ηγεσία της Κολομβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα την Παρασκευή σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στα σύνορα Βενεζουέλας – Βραζιλίας, όταν δυνάμεις πιστές στον Μαδούρο άνοιξαν πυρ κατά πολιτών που επιχειρούσαν να διαφύγουν στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό υπάρχουν δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής. Όμως τόσο σύμφωνα με το «Euronews», όσο και με το «BBC» βίαια επεισόδια έχουν ξεσπάσει επίσης και στα σύνορα με την Κολομβία.

Ως γνωστόν το σαββατοκύριακο εκπνέει το διεθνές τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, να επιτρέψει δηλαδή την είσοδο στη χώρα της μαζικής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κολομβίας, ώστε να βοηθηθεί ο λαός από τις ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο πρόεδρος Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έχει αρνηθεί την είσοδο στη χώρα αυτής της βοήθειας, θεωρώντας την «Δούρειο Ίππο» για την ανατροπή του καθεστώτος και της κυβέρνησής του.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας και αυτοανακηρυχθείς και μεταβατικός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε ότι αναχώρησε για την Κολομβία.

Στα σύνορα Κολομβίας – Βενεζουέλας και στην πόλη Κούκουτα διεξάγεται γιγαντιαία συναυλία με τη συμμετοχή 32 καλλιτεχνών με αίτημα να επιτραπεί στην ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει στη χώρα του Μαδούρο. Λίγα χιλιόμετρα από εκεί, στο έδαφος της Βενεζουέλας και σχεδόν πάνω στη συνοριακή γραμμή διοργανώνεται μία δεύτερη συναυλία υπέρ του Μαδούρο.

Η μεγάλη συναυλία "Venezuela Aid"

«Οι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στην Κολομβία πρέπει να ξέρουν ότι διαπράττουν έγκλημα, ότι δίνουν την έγκρισή τους για μια στρατιωτική επέμβαση», προειδοποίησε ο Μαδούρο.

Με λίγα λόγια η κατάσταση είναι έκρυθμη και οι δύο βασικοί γείτονες της Βενεζουέλας φαίνεται ότι έχουν επιλέξει στρατόπεδο. 

Η κυβέρνηση Τραμπ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Έλιοτ Έιμπραμς

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Τραμπ παρεμβαίνει με ανακοινώσεις αλλά και με την αποστολή του ειδικού απεσταλμένου στην Κολομβία. Πιο συγκεκριμένα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Έλιοτ Έιμπραμς, αναχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής, από τη Φλόριντα με το πέμπτο αεροσκάφος της αμερικανικής υπηρεσίας παροχής βοήθειας και ανάπτυξης USAID που μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα.

Πριν επιβιβαστεί, ο Έιμπραμς είπε σε δημοσιογράφους ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι ΗΠΑ έχουν στείλει φάρμακα και αρκετά τρόφιμα για να τραφούν 2.000 άνθρωποι επί έναν μήνα.

Στην Κούκουτα ο Έιμπραμς αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε και με τους ομολόγους του της Χιλής και της Παραγουάης, Σεμπαστιάν Πινιέρα και Μάριο Άμπντο.

«Η ανθρωπιστική και κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι πολύ άσχημη», σχολίασε. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα και η διεθνής κοινότητα ανταποκρίνεται» στην έκκληση του Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει 50 χώρες –μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ– ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Έιμπραμς ζήτησε για άλλη μια φορά από τον στρατό της Βενεζουέλας να μην μπλοκάρει την είσοδο της βοήθειας «την οποία χρειάζονται οι ίδιες οι οικογένειες των στρατιωτικών» ενώ τους κάλεσε να υπακούν «στη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας».

Από τις 4 Φεβρουαρίου η USAID έχει στείλει πέντε αεροσκάφη με 191 τόνους τροφίμων, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα δεκανίκια και αναπηρικά αμαξίδια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης