Ένας από τους βασικούς ύποπτους που οι αρχές της Βρετανίας θεωρούν ότι είναι ο δήμιος του Ισλαμικού Χαλιφάτου, γνωστός ως «Jihadi John» κινηματογραφήθηκε από αυστραλιανό ειδησεογραφικό δίκτυο το 2011 να καταδικάζει τη βρετανική αστυνομία κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Λονδίνο.

Το βίντεο, από το αυστραλιανό Channel Nine, δείχνει τον Abdel Majed Abdel Bary στο Τότεναμ την πρώτη νύχτα των ταραχών, να κάνει δηλώσεις εξοργισμένος από τη συμπεριφορά της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 23χρονος ράπερ απεικονίζεται να διακόπτει ζωντανές συνεντεύξεις με άλλους παρευρισκομένους.

«Η αστυνομία προστατεύει την αστυνομία. Δεν προστατεύουν τους ανθρώπους. Προστατεύουν την αστυνομία» λέει στον δημοσιογράφο Peter Stefanovic.

Ο «Jihadi John», του οποίου η ταυτότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές, φέρεται να προήδρευσε τη δημόσια εκτέλεση των πέντε δυτικών, συμπεριλαμβανομένης των εθελοντών, από τη Βρετανία, David Haines και Alan Henning.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο πρόσφατα πιστεύεται ότι εμφανίζεται σε ένα βίντεο, που κυκλοφόρησε την Κυριακή, όπου απεικονίζεται στη δολοφονία του αμερικανού εθελοντή Peter Kassig.

Τη Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Bernard Cazeneuve είπε ότι ταύτισαν επίσης, τον γεννημένο στη Γαλλία, εξτρεμιστή, Maxime Hauchard, από τη στιγμή της εκτέλεσης.

Οι αρχές πιστεύουν ότι και άλλοι Βρετανοί εξτρεμιστές συμμετείχαν σε μερικούς ή και σε όλους τους αποκεφαλισμούς.

Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αρχικά είχαν την υποψία, πως ο Bary είναι ο άνθρωπος πίσω από τη μάσκα του «Jihadi John», αλλά αργότερα αναθεώρησαν την εκτίμησή τους. Δεν είναι σίγουροι, ακόμα, για το ποιος είναι.

Ο Bary, από το Maida Vale του δυτικού Λονδίνου, πιστεύεται ότι ταξίδεψε στη Συρία το 2013, μετά τη διακοπή της μουσικής του καριέρας. Στις αρχές του 2014, ο ίδιος φέρεται να δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Twitter με ένα κομμένο κεφάλι, όπου στη λεζάντα έγραφε «Χαλαρώνοντας με τον συγκάτοικό μου, ή ότι έχει απομείνει από αυτόν».

Η ανακάλυψη των πλάνων με τις εξεγέρσεις στο Λονδίνο συμπίπτει με τις εικασίες ότι ο «Jihadi John» τραυματίστηκε σε μια κοινή Αμερικανοιρακινή αεροπορική επιδρομή.

«Είμαστε ενήμεροι για τα ρεπορτάζ» είπε ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών σε επίσημη δήλωση. «Δεν μπορούμε να τα επιβεβαιώσουμε».

Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει πληροφορίες ότι ένας άνθρωπος, από τους πλέον καταζητούμενους στη λίστα τους, είχε τραυματιστεί σε μια πόλη κοντά στα σύνορα με τη Συρία πριν από σχεδόν μια εβδομάδα.

«Έχουμε μια σειρά από πηγές πληροφοριών που έρχονται. Το περιστατικό συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο, και έτσι έχουμε λάβει τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών. Δεν έχουμε καμία εκπροσώπηση στο εσωτερικό της Συρίας, και έτσι είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί».

Ο ηγέτης του ισλαμικού κράτους Abu Bakr al-Baghdadi, επίσης, φέρεται να τραυματίστηκε κατά την επίθεση από τις αμερικανικές και ιρακινές αεροπορικές επιθέσεις σε μια σύνοδο κορυφής των ηγετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης