Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου απέρριψε με τον εντονότερο τρόπο τη Δευτέρα τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας για τον θάνατο του Ιταλού φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι, ο οποίος εξαφανίστηκε στο Κάιρο και βρέθηκε νεκρός εννέα ημέρες αργότερα, έχοντας κατά τα φαινόμενα υποστεί βασανιστήρια.

«Δεν έγινε κάτι τέτοιο» είπε ο υπουργός Μάγκντι Άμπντελ Γκάφαρ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν ο 28χρονος πανεπιστημιακός ερευνητής είχε συλληφθεί από την αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες, αυτές τις φήμες και δεν τις δεχόμαστε ούτε καν ως υπονοούμενο, αυτές δεν είναι πρακτικές των μηχανισμών ασφαλείας του κράτους» υπογράμμισε.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στελέχη της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο Ρετζένι συνελήφθη από την αστυνομία ή από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας που τον βασάνισαν για να αποσπάσουν πληροφορίες. Παρόμοια είναι και η άποψη που εκφράζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ο νεαρός βρισκόταν στην Αίγυπτο στο πλαίσιο μελέτης που έκανε για τα εργατικά κινήματα και τον συνδικαλισμό στη χώρα.

Ο Ρετζένι εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις 25 Ιανουαρίου από δρόμο στο κέντρο του Καΐρου, ενώ πήγαινε να πάρει το μετρό. Το πτώμα του βρέθηκε στις 3 Φεβρουαρίου σε τάφρο στα προάστια της πρωτεύουσας και έφερε σημάδια βασανισμού: καψίματα από τσιγάρο, τραύματα από μαχαίρι, μώλωπες, ξεριζωμένα νύχια στα πόδια και τα χέρια. Ο θάνατός του, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, προήλθε από βίαιο χτύπημα στη βάση του κρανίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι ζήτησε να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι «πραγματικοί υπεύθυνοι» για τον θάνατο του φοιτητή. «Δεν μας ικανοποιούν οι μισές αλήθειες. Θέλουμε να βρεθούν και να τιμωρηθούν σύμφωνα με τον νόμο οι πραγματικοί υπεύθυνοι» τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Repubblica.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης