Το Ηνωμένο Βασίλειο έπαυσε να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 31 Ιανουαρίου. Για τους επόμενους 11 μήνες -τη μεταβατική περίοδο- το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες θα προσπαθήσουν να διευθετήσουν τον τρόπο λειτουργίας των μελλοντικών τους σχέσεων.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves le Drain προειδοποίησε ότι οι ανεπίλυτες οικονομικές διαμάχες μεταξύ του Παρισιού και του Λονδίνου μετά το Brexit θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γενική επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων και αμφισβήτησε ότι μια συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αυτό το οικονομικό έτος.

«Νομίζω ότι για εμπορικά ζητήματα και για τον μηχανισμό των μελλοντικών σχέσεων, που θα ξεκινήσουμε, θα ξεπεράσουμε ο ένας τον άλλο, αλλά αυτό είναι μέρος των διαπραγματεύσεων. Ο καθένας θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά του» δήλωσε ο Le Drain, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.
Η προειδοποίηση από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντάσσεται στους κανονισμούς της ΕΕ για την πρόσβαση στην αγορά για τις χρηματοπιστωτικές οντότητες μετά το Brexit, υποστήριξε έκθεση των ΜΜΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ευρωπαίοι λιανοπωλητές έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, απειλήσει τους Βρετανούς καταναλωτές με έλλειμμα ορισμένων αγαθών, εάν δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους. Σχεδόν το 80% όλων των τροφίμων που εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται από την ΕΕ, είπε ο Drain αναφέροντας τους φόβους της British Consortium Retail.
Σύμφωνα με τα γαλλικά γεωργικά επιμελητήρια, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά γαλλικών γεωργικών προϊόντων, μετά το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Η κατάσταση γίνεται περίπλοκη, καθώς η Γαλλία και η Βρετανία έχουν μακρόχρονη διαφωνία σχετικά με την πρόσβαση στα ύδατα αλιείας στις βρετανικές θαλάσσιες περιοχές.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης