Γερμανοί εισαγγελείς και αστυνομικοί ερευνούν εάν ο κύριος ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν Μακάν συμμετείχε σε μία παρόμοια υπόθεση εξαφάνισης ενός κοριτσιού πέντε ετών στη Γερμανία το 2015.

Η εξέλιξη έρχεται καθώς οι πρόσφατες αστυνομικές αναφορές δείχνουν ότι ο ύποπτος, ένας 43χρονος Γερμανός βιαστής και παιδόφιλος που ταυτοποιήθηκε από πορτογαλικές πηγές την Πέμπτη ως Κρίστιαν Μπρούκνερ, φέρεται να μίλησε για την απαγωγή και τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων σε μια διαδικτυακή συνομιλία του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν πείσει τους ντετέκτιβ ότι ο Μπρούκνερ είναι ο βασικός ύποπτος στην υπόθεση της Μαντλίν που εξαφανίστηκε το 2007, σε ηλικία τριών ετών. Η αστυνομία στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία έκανε μεγάλη έκκληση για αποδεικτικά στοιχεία την Τετάρτη.

Η μητροπολιτική αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι έλαβε περισσότερες από 270 κλήσεις και email ύστερα από την αποκάλυψη λεπτομερειών για των νέο ύποπτο την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπρούκνερ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή στη βόρεια γερμανική πόλη Κίελο, λέγεται ότι είπε σε έναν γνωστό του κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας στο Skype τον Σεπτέμβριο του 2013 ότι ήθελε να «πιάσει κάτι μικρό και να το χρησιμοποιήσει για μέρες», σύμφωνα με έρευνα του Der Spiegel. 

Το εξωτερικό της φυλακής στο Κίελο

Το περιοδικό ανέφερε επίσης ότι όταν ο γνωστός του υπόπτου απάντησε ότι αυτό θα ήταν επικίνδυνο εγχείρημα, ο Μπρούκνερ φάνηκε να υποδηλώνει ότι είχε προηγούμενη εμπειρία σε αυτό το θέμα: «Ω καλά, αν τα στοιχεία καταστραφούν μετά».

Σύμφωνα με το Der Spiegel, η αστυνομία στην ανατολική πόλη Στεντάλ, στη Σαξονία-Άνχαλτ, βρήκε αρχεία της συνομιλίας σε έναν υπολογιστή που κατάσχεσε στις αρχές του 2016 από μια ιδιοκτησία που ανήκε στον Μπρούκνερ.

Το ερειπωμένο πρώην εργοστάσιο κατασκευής κουτιών ερευνήθηκε ως μέρος εντάλματος σύλληψης σε σχέση με την εξαφάνιση ενός κοριτσιού πέντε ετών που ονομάζεται Ίνγκα το 2015, που εξαφανίστηκε από ένα ίδρυμα στην ίδια περιοχή.

 Η αστυνομία δημοσίευσε φωτογραφίες του εσωτερικού ενός σπιτιού που πιστεύεται ότι συνδέεται με τον ύποπτο

Σύμφωνα με το Der Spiegel, οι ντετέκτιβ  βρήκαν επίσης εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ρούχα κοριτσιού μέσα σε ένα τρέιλερ στην περιοχή, παρόλο που ο Μπρούκνερ δεν είχε δική του οικογένεια. Φαίνεται ότι δεν διερευνήθηκε περαιτέρω εκείνη τη στιγμή.

Ο δικηγόρος της μητέρας της Ίνγκα ζήτησε από την αστυνομία να ξανανοίξει την έρευνα για την εξαφάνισή της. «Το αρχείο έκλεισε μόνο τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη της έρευνας», δήλωσε η Πέτρα Κούλμεϊ στην τοπική εφημερίδα Volksstimme. «Θεωρώ ότι δεν υπήρχε φιλοδοξία».

Ένας εκπρόσωπος του κρατικού εισαγγελέα στο Στένταλ είπε στον Guardian την Παρασκευή ότι είχε ξεκινήσει μια προκαταρκτική έρευνα για το κατά πόσον υπήρχε σχέση μεταξύ των εξαφανίσεων της Μαντλίν και της Ίνγκα, που εξαφανίστηκαν από δασικές εκτάσεις κοντά στο ίδρυμα.

Η Ίνγκα, που εξαφανίστηκε το 2015 σε ηλικία 5 ετών

Η υπόθεση της Ίνγκα συχνά συγκρίθηκε με τη Μαντλίν, δεδομένου ότι δεν βρέθηκε κανένα ίχνος από κανένα κορίτσι και δεν έχουν ασκηθεί κατηγορίες. Η Ίνγκα είναι γνωστή από τα γερμανικά ΜΜΕ ως «η Γερμανίδα Μάντι».

Αρκετές αναφορές γερμανικών ΜΜΕ λένε ότι ο ύποπτος είχε διερευνηθεί για την εξαφάνιση της Ίνγκα.

Ο Μπρούκνερ έχει περιγραφεί ως περιπλανώμενος, με μια σειρά από καταδικαστικές αποφάσεις στο παρελθόν σε βάρος του, συμπεριλαμβανομένων για σεξουαλικά αδικήματα και κακοποίηση παιδιών.

Το 1994, όταν ήταν έφηβος, ο Μπρούκνερ καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού, απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης ενός παιδιού και για σεξουαλικές πράξεις μπροστά σε ένα παιδί. Έφυγε στην Πορτογαλία με μια κοπέλα την επόμενη χρονιά και έζησε στην Πράια ντα Λουζ.

Οι ακτές της Πράια ντα Λουζ

Ο Μπρούκνερ έχει καταδικαστεί για εγκλήματα, όπως κλοπή και εμπορία ναρκωτικών, και φέρεται να είναι γνωστό ότι έκανε διακοπές σε ξενοδοχεία και εξοχικές κατοικίες στο Αλγκάρβε.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που είδε ο Guardian, ο Μπρούκνερ καταδικάστηκε στη Γερμανία πέρυσι για τον βιασμό μιας 72χρονης Αμερικανίδας γυναίκας στην Πράια ντα Λουζ το 2005, δύο χρόνια πριν από την εξαφάνιση της Μαντλίν από ένα ξενοδοχείο στην ίδια περιοχή όπου έμενε με την οικογένειά της.

Ενώ οι γερμανικές αρχές δήλωσαν την Πέμπτη ότι πιστεύουν ότι η Μαντλίν είναι νεκρή, η βρετανική αστυνομία πιστεύει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτό και συνεχίζει να αντιμετωπίζει την υπόθεση ως έρευνα αγνοούμενου.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα επίσης φωτογραφίες δύο οχημάτων – ένα VW τροχόσπιτο και ένα αυτοκίνητο Τζάγκουαρ – που πιστεύεται ότι συνδέονται με τον άνδρα, καθώς και ενός σπιτιού στην Πορτογαλία. Μια μέρα μετά την εξαφάνιση της Μαντλίν το 2007, ο ύποπτος μετέφερε την Τζάγκουαρ στο όνομα κάποιου άλλου.

Η Τζάγκουαρ του υπόπτου

Το βαν μάρκας VW

Ο ύποπτος ήταν στην περιοχή Πράια ντα Λουζ, όπου η οικογένεια Μακάν έμενε όταν εξαφανίστηκε η Μαντλίν, και έλαβε ένα τηλεφώνημα στις 19:32, το οποίο έληξε στις 20:02. Πιστεύεται ότι η Μαντλίν εξαφανίστηκε μεταξύ 21:10 και 22:00 εκείνο το απόγευμα. Η αστυνομία έχει κυκλοφορήσει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό τηλεφώνου του υπόπτου και τον αριθμό που τον κάλεσε , και είπε ότι οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με αυτούς τους αριθμούς θα μπορούσαν να είναι «κρίσιμες».

Ο ύποπτος συνδέεται με ένα σπίτι στην Πορτογαλία

Επιμέλεια: Βασίλης Τατσιόπουλος

Πηγές: The Guardian, BBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης