Ο ΥΠΕΞ του Ιράν αμφισβητεί την πρόθεση των ΗΠΑ για ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019, 10:14
Ο ΥΠΕΞ του Ιράν αμφισβητεί την πρόθεση των ΗΠΑ για ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αμφισβήτησε σήμερα τα σχέδια των ΗΠΑ για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού για «μια ειρηνική επίλυση» της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Τεχεράνη προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Συνασπισμός για την ειρηνική επίλυση;» διερωτήθηκε ο Ζαρίφ σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία παρουσίασε τις οκτώ διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Ιράν από το 1985 και μετά, στις οποίες περιλαμβάνονται ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Υεμένη το 2015 και μια συμφωνία μη επίθεσης για την περιοχή του Κόλπου, την οποία πρότεινε νωρίτερα εφέτος.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι πρόκειται να συστήσουν έναν συνασπισμό για να αντιμετωπίσει τις απειλές από το Ιράν, μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να σχηματίσουν «έναν συνασπισμό που θα έχει στόχο την επίτευξη ειρήνης και μιας ειρηνικής επίλυσης».

Σε άλλη του ανάρτηση στο Twitter ο Ζαρίφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θεωρούν πιο σημαντικό το πετρέλαιο από τους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή.

«Αραβικό αίμα έναντι αραβικού πετρελαίου: ένας οδηγός για την αμερικανική πολιτική: 4 χρόνια ανηλεών βομβαρδισμών στην Υεμένη, 100.000 νεκροί Υεμενίτες, 20 εκατομμύρια υποσιτισμένοι Υεμενίτες, 2,3 εκατομμύρια κρούσματα χολέρας, λευκή επιταγή για τους ενόχους» έγραψε ο Ιρανός υπουργός.

«Ανταποδοτικό πλήγμα από την Υεμένη εναντίον δεξαμενών πετρελαίου = απαράδεκτη “πράξη πολέμου”» πρόσθεσε αναφερόμενος στην επίθεση της 14ης Σεπτεμβρίου εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, την οποία ο Πομπέο χαρακτήρισε «πράξη πολέμου» εναντίον του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου.

Ο Πομπέο εξήγησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί ειρηνική λύση στην κρίση, ενώ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον προτεινόμενο συνασπισμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019, 10:46