Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θέλει να κατονομαστούν οι χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη ώστε να ενισχυθεί η πίεση που δέχονται.

«Δεν μπορείς μακροπρόθεσμα να αποφύγεις να κατονομάσεις δημοσίως τις χώρες αυτές. Η βούληση να γίνει αυτό αυξάνεται διαρκώς στην Ε.Ε» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο dpa.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε ναυτική αποστολή για να επιτηρεί το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και 9 χρόνια. Η επιτήρηση μέσω δορυφόρου επιτρέπει την παρακολούθηση των παραδόσεων όπλων, αλλά μέχρι στιγμής αυτές δεν έχουν σταματήσει.

Ανταλλαγή πληροφοριών για παραβιάσεις γίνεται σήμερα μόνο με τον ΟΗΕ. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία είναι μεταξύ των χωρών που στέλνουν όπλα στη χώρα αυτή που μαστίζεται από τον πόλεμο.

Η Ε.Ε. απέχει μέχρι σήμερα από την άσκηση κριτικής ανοιχτά σε αυτές τις χώρες. «Πιστεύω ότι αυτό θα έρθει» ανέφερε ο Μάας, η χώρα του οποίου θα αναλάβει αύριο, Τετάρτη, την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανία έχει διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στις προσπάθειες να επιλυθεί η κρίση, φιλοξενώντας διεθνή σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη στο Βερολίνο τον Ιανουάριο. Ηγέτες κρατών συμφώνησαν στη σύνοδο αυτή για τη διατήρηση του εμπάργκο όπλων, το οποίο παραβιάζεται εδώ και καιρό, στη Λιβύη, αλλά στην πράξη δεν διαπιστώθηκε μεγάλη αλλαγή.

Ο Μάας σημείωσε ότι η Γερμανία δεν σχεδιάζει προς το παρόν μια δεύτερη σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης