Για να συμμετάσχει, τόσο ως κεντρικός ομιλητής στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη μεταξύ των Θρησκειών και των Πολιτισμών όσο και σε μία σειρά εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας, με κορυφαία εκείνη του εορτασμού των 50 χρόνων από την επίσημη αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με αυστριακό ομοσπονδιακό νόμο, έφθασε απόψε στη Βιέννη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με την ομιλία του στη Διάσκεψη, θα δώσει τη μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και το μήνυμα ειρήνης και συνύπαρξης μεταξύ των ανθρώπων όλου του κόσμου, τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί ο ίδιος την παρουσία του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας στον εορτασμό, μεθαύριο Τρίτη, στην έδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αυστρία, στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, στον εορτασμό της 50ης επετείου από την ψήφιση και την έναρξη ισχύος του αυστριακού ομοσπονδιακού νόμου της αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του συντονιστικού ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του εκπροσώπου του στη χώρα.

Θα ακολουθήσουν τα θυρανοίξια του Παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που δημιούργησε γερμανόφωνη ενορία στην Κωνσταντινούπολη τον τέταρτο αιώνα, και που γερμανόφωνη ενορία με γερμανόφωνους πιστούς υπάρχει σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Βιέννης, οι οποίοι τώρα στο παρεκκλήσι θα μπορούν να παρακολουθούν την λειτουργία στη γερμανική γλώσσα.

Όπως τονίζει ο μητροπολίτης Αρσένιος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί στη συνέχεια στα εγκαίνια της μεγάλης αίθουσας εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας, που αφιερώνεται συμβολικά, σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης — και θα φέρει το όνομά του — στον μεγάλο ήρωα της Εθνικής Επανάστασης Ρήγα Φεραίο, ο οποίος έζησε και έδρασε στη Βιέννη, με την ευκαιρία της 220 ης επετείου του θανάτου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε επισκεφθεί τη Βιέννη το 2016 για τα θυρανοίξια, την Κυριακή των Βαΐων, του ιστορικού ναού των Ελλήνων, του ναού του Αγίου Γεωργίου στη Συνοικία των Ελλήνων, με την ευκαιρία της τότε δεύτερης ανακαίνισης του, 135 χρόνια μετά την πρώτη εκ βάθρου ανακαίνισή του το 1880 από τον μεγάλο ευεργέτη και μαικήνα των τεχνών Νικόλαο Δούμπα.

Στις εκδηλώσεις αναμένονται πολλοί αρχιερείς, μεταξύ των οποίων και ο καρδινάλιος του Βατικανού Κουρτ Κοχ, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την Ενότητα των Χριστιανών.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Διεθνή Διάσκεψη που διοργανώνεται από το Διαθρησκειακό Ίδρυμα «ΚAICIID Dialogue Center», ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται να συναντηθεί με θρησκευτικούς ηγέτες και εκπροσώπους Χριστιανικών Εκκλησιών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται συνάντησή του και με τον νέο ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης