Σε προσωρινή αναστολή βρίσκεται ο οικονομικός «πόλεμος» ΗΠΑ-Κίνας, επειδή οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο συμφώνησαν να διακόψουν προσωρινά την επιβολή νέων δασμών εν όψει των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη νέας εμπορικής συμφωνίας.

Η ατμόσφαιρα, όμως, εξακολουθεί να παραμένει τεταμένη, όπως και με την ευρωπαϊκή αγορά.
«Συμφωνήσαμε να διακόψουμε την επιβολή νέων δασμών, εν όψει της προσπάθειας να επιτευχθεί νέο πλαίσιο» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας Steven Mnuchin στο «Fox News».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νέοι δασμοί που επρόκειτο να επιβληθούν θα κόστιζαν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα δισεκατομμύρια δολάρια πυροδοτώντας έναν άνευ προηγουμένου εμπορικό πόλεμο μεταξύ τους.

Η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομίας ήρθε μετά την κινεζική ανακοίνωση ότι το Πεκίνο θα λάβει μέτρα για να προωθήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, προκειμένου να μειωθεί το μεταξύ τους εμπορικό έλλειμμα που έχει υπολογισθεί ότι είναι εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών $335 δισεκατομμύρια.

Η Ουάσινγκτον ζητούσε να μειωθεί το έλλειμμα τουλάχιστον κατά $200 δις. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κυκλοφορήσει άλλες πληροφορίες για τις οικονομικές διαβουλεύσεις των δύο οικονομικών γιγάντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Mnuchin, αλλά και του προέδρου Τραμπ, Larry Kudlow , στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS, «Κινέζοι και Αμερικανοί διαπραγματευτές συμφώνησαν το Σάββατο στο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ανισότητας στο μεταξύ τους εμπορικό ισοζύγιο στο μέλλον».

Ωστόσο, όπως διευκρινίσθηκε από τον διευθυντή στο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο των ΗΠΑ, «δεν υπάρχει ακόμη οικονομική συμφωνία, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Γαλλία: Θα απαιτηθούν αποζημιώσεις, αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις



Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να απαιτήσουν αποζημίωση, εάν υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ λόγω των εμπορικών σχέσεων που διατηρούν με το Ιράν, προειδοποιεί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

«H οικονομική κυριαρχία της Ευρώπης είναι η μόνη ουσιαστική απάντηση απέναντι στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για οικονομικές κυρώσεις προς τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο Ιράν» σημειώνει.

Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας, που επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και εξήγησε με λεπτομέρειες ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

«Είναι καιρός για την Ευρώπη να αποκτήσει τα ίδια εργαλεία που κατέχει και η Αμερική για την υπεράσπιση των οικονομικών της συμφερόντων» δήλωσε ο Λεμέρ. Το ζήτημα αφορά ιδιαίτερα τη Γαλλία, η οποία ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας για το Ιράν, το 2015, αύξησε εντυπωσιακά τις εξαγωγές της προς τη χώρα αυτή, από 500 εκατομμύρια ευρώ σε 1,5 δις.

Τρία «όπλα» κατά των κυρώσεων

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας εξήγησε ότι για την αντιμετώπιση των απειλών μελετώνται ήδη τρεις προτάσεις.

Η πρώτη αφορά στον ευρωπαϊκό κανονισμό του 1996 που επιτρέπει την καταδίκη των εξωχώριων κυρώσεων. Η Γαλλία ζητεί να ενισχυθεί ο κανονισμός, ώστε να συμπεριλάβει την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ.

Η δεύτερη πρόταση σχετίζεται με την αναζήτηση των χρηματοπιστωτικών εργαλείων που θα εξασφαλίζουν την ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης έναντι της Αμερικής.

Τρίτον, ο υπουργός προτείνει να αποκτήσει η Ευρώπη ένα σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης των δραστηριοτήτων των μη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Με αυτόν τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε όσους δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, όπως και η Αμερική.

Διάσκεψη κορυφής Ινδίας-Ρωσίας στη σκιά των αμερικανικών κυρώσεων

Μόντι-Πούτιν από τη συνάντησή τους το 2017

Ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi θα έχει σήμερα συνομιλίες «χωρίς ημερήσια διάταξη» στο Σότσι με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση, «θα εξετασθούν ζητήματα σχετικά με τη μεταξύ τους συμφωνία για αγορά ρωσικών όπλων που βρίσκεται στον αέρα λόγω των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, καθώς και η εύρεση κοινού εδάφους συνεργασίας με την Κίνα».

Το Σάββατο, η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών για πολιτικο-στρατιωτικές υποθέσεις Tina Kaidanow, η οποία θα βρίσκεται στην Ινδία στα τέλη του μήνα, προειδοποίησε το Νέο Δελχί «να επανεξετάσει οποιαδήποτε μεγάλη αμυντική αγορά από τη Ρωσία».

Πληροφορίες από rt.com-Deutsche Welle

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης