Από επίσημη ιρανική πηγή, ήρθε η επιβεβαίωση της είδησης θανάτου του ηγέτη του ISIS leader Abu Bakr al-Baghdadi που είχε μεταδοθεί στις 17 Ιουνίου από τους Ρώσους –χωρίς να υπάρχει, τότε, επίσημη επιβεβαίωση.

Στην αρχή μεταδόθηκε πως την είδηση ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν. Αργότερα το IRNA σε νέο τηλεγράφημά του παρέλειψε να αναφερθεί στον θάνατο του Μπαγκντάντι.
Όπως μετέδωσε αρχικά το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA «ο τρομοκράτης Μπαγκντάντι είναι οριστικά νεκρός» και επικαλέσθηκε δήλωση του κληρικού Ali Shirazi, εκπροσώπου της «Quds Force» επισημαίνει το Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ali Shirazi, δήλωσε ότι επιβεβαιώνει το θάνατο του Μπαγκντάντι, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Η «Quds Force» χειρίζεται τις επιχειρήσεις εκτός των συνόρων του Ιράν όπου δραστηριοποιούνται οι επίλεκτες δυνάμεις των Επαναστατικών Φρουρών, οι οποίοι δέχονται εντολές κατ΄ευθείαν από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν.

Η ρωσική ανακοίνωση στις 17 Ιουνίου ανέφερε ότι «σε αεροπορική επιδρομή στη Ράκα της βόρειας Συρίας, θεωρείται πιθανόν να σκοτώθηκε ο Μπαγκντάντι». Τόσο η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει πως «δεν έχει πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν το γεγονός», όσο και Ιρακινοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει στον σκεπτικισμό τους τις εβδομάδες που ακολούθησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φήμες ότι ο Μπαγκντάντι είχε σκοτωθεί ή τραυματισθεί είχαν επανειλημμένα μεταδοθεί –για να διαψευσθούν κατόπιν.

Ο μυστικοπαθής ηγέτης του αποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS, Daesh), αλ- Μπαγκντάντι είχε κάνει μία και μόνη δημόσια εμφάνιση στο τέμενος Grand al-Nuri στη Μοσούλη στα 2014, για να διακηρύξει πως το «Χαλιφάτο θα κυβερνήσει όλο τον Ισλαμικό Κόσμο».

Αμερικάνικη ομάδα είχε την ευκαιρία να σκοτώσει τον Μπαγκντάντι, αλλά το απέφυγε
Αμερικάνοι στρατιώτες είχαν στο στόχαστρό τους τον ηγέτη του ISIS, λίγο καιρό πριν καταστεί ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης στον κόσμο – αλλά οι γραφειοκράτες της διακυβέρνησης Ομπάμα, δεν έδωσαν την εντολή και έτσι είχε διαφύγει.

Όπως αποκαλύπτει το «newsweek.com» το 2011, τηλεκατευθυνόμενο οπλισμένο αεροσκάφος (drone) της ομάδας των ειδικών αμερικάνικων στρατιωτικών αποστολών παρακολουθούσε κατοικία στην Βαγδάτη όπου υπήρχαν πληροφορίες από την αντικατασκοπία ότι βρισκόταν ο περιβόητος τρομοκράτης ηγέτης Abu Bakr al-Baghdadi και άλλα κορυφαία στελέχη του ISIS, και είχε σταλεί το σήμα στο αρχηγείο κι από εκεί σε ανώτατο κλιμάκιο: «Τον έχουμε. Να τον βγάλουμε από τη μέση;». Αλλά η έγκριση δεν είχε δοθεί.
«Το τηλεκατευθυνόμενο Predator MQ-1 (drone) ήταν εφοδιασμένο με δύο κατευθυνόμενους με laser πυραύλους AGM-114P Hellfire, ενώ ειδική στρατιωτική ομάδα ήταν έτοιμη να αποτελειώσει τους στόχους με επίγεια επιχείρηση» σύμφωνα με το δημοσίευμα…

Όπως επισημαίνει ο συντάκτης του άρθρου του «Newsweek» η δημοσίευση «επιτράπηκε από την ασφάλεια δημοσιευμάτων του αμερικάνικου υπουργείου Άμυνας, αλλά να τονισθεί ότι οι απόψεις αφορούν αποκλειστικά στον συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη πολιτική του υπουργείο Άμυνας ή της αμερικάνικης κυβέρνησης».

Πληροφορίες από ΙRΝΑ | Reuters
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης