Η Ρωσία και η Γερμανία είναι ανάγκη να αποκαταστήσουν την αμοιβαία μεταξύ τους εμπιστοσύνη και να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις τους, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της χθες.

«Πιστεύω ότι εμείς—οι Ρώσοι και οι Γερμανοί—πρέπει να αποκαταστήσουμε τις επαφές μας και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας», ανέφερε ο Γκορμπατσόφ. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε όλα όσα πετύχαμε στο παρελθόν να καταστραφούν», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον Γκορμπατσόφ, οι γερμανικές αρχές επέτρεψαν την επιδείνωση των διμερών σχέσεων παρότι ο γερμανικός λαός δεν ήθελε να κλιμακωθούν οι εντάσεις.

Ερωτηθείς αν με τον όρο «οι γερμανικές αρχές» εννοούσε την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο Γκορμπατσόφ απάντησε ότι η συντηρητική πολιτικός του είναι συμπαθής. «Ίσως για αυτό γίνομαι συναισθηματικός», πρόσθεσε.

Ο Γκορμπατσόφ δήλωσε ακόμη στη Μπιλτ ότι η σημερινή διεθνής κατάσταση έχει στοιχεία ενός νέου ψυχρού πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ρητορική που χρησιμοποιούν πολιτικοί και ανώτεροι στρατιωτικοί γίνεται όλο και πιο εχθρική, αναδύονται σκληρά δόγματα», επισήμανε ο Γκορμπατσόφ. «Τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ειδήσεις με τρόπο που αναμοχλεύει τις εντάσεις. Οι σχέσεις ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις επιδεινώθηκαν τόσο που αποκτά κάποιος την αίσθηση πως ετοιμαζόμαστε για έναν νέο πόλεμο. Με άλλα λόγια, υπάρχουν όλα τα στοιχεία ενός νέου ψυχρού πολέμου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-TASS

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης