Παρέμβαση για την υπόθεση των 6 Τούρκων που συνελήφθησαν στο Κόσοβο και «μεταφέρθηκαν» στην Τουρκία έκανε ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, χαρακτηρίζοντας την κοινή επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών Τουρκίας-Κοσόβου ως «αεροπειρατεία».

Ο Τούρκος ιεροκήρυκας, που έχει αυτοεξοριστεί στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ από το 1999, τόνισε για την επιχείρηση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ στο Κόσοβο εναντίον των φερόμενων ως μελών της οργάνωσής του FETO: «Βιώνουμε ταραγμένους καιρούς και μας έπληξε μια συμφορά… Πρόσφατα ‘’αεροπειρατές’’ έκαναν αεροπειρατεία σε ανθρώπους από το Κόσοβο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, ο ιεροκήρυκας συνέκρινε το Κοσσυφοπέδιο με το Πακιστάν και τη Μιανμάρ, όπου η τουρκική μυστική υπηρεσία MIT έχει διεξάγει παρόμοιες επιχειρήσεις και έφερε τους οπαδούς του Γκιουλέν στην Τουρκία. Πάντως, ο Γκιουλέν δεν κατονόμασε κάποιον στο βίντεο και δεν επέκρινε την κυβέρνηση του Κοσόβου.

«Αυτό ουσιαστικά είναι αεροπειρατεία ανθρώπων, τους αποκαλώ αεροπειρατές αλλά δεν είναι αρκετό… Έχουν κάνει αεροπειρατεία σε ανθρώπους, μερικές φορές σκότωσαν ανθρώπους ή τους άφησαν στην ερημιά. Ο ορισμός μου για αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να κάνει κάποιους να αισθανθούν άβολα, αλλά είναι πραγματικά αεροπειρατεία», συνέχισε.

Ο ισλαμιστής κληρικός έκανε τη δήλωσή του αφότου η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου στις 19 Μαρτίου συνέλαβε πέντε Τούρκους υπαλλήλους τουρκικών κολεγίων στη χώρα και έναν Τούρκο γιατρό, οι οποίοι όλοι φέρονται να συνδέονται με τον Γκιουλέν, που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτη και έχει ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ. Απελάθηκαν, και η Άγκυρα ανακοίνωσε αργότερα ότι η ΜΙΤ είχε διεξαγάγει επιχείρηση σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα ασφάλειας και πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου για να τους μεταφέρει στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι ανακοίνωσε ότι οι Τούρκοι είχαν απελαθεί χωρίς να το γνωρίζει, και στο πλαίσιο αυτό καρατόμησε τον διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών και τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας.

Η τουρκική επιχείρηση και η μεταγενέστερη απόφαση του Χαραντινάι πυροδότησαν την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί τον Χαραντινάι ότι επιθυμεί να προστατεύσει τους «τρομοκράτες».

Ο Χαραντινάι απάντησε ότι «ουδείς από το εξωτερικό του Κοσόβου δεν μπορεί να αποφασίζει για τις εσωτερικές υποθέσεις του Κοσόβου.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016. Ο κληρικός έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σύνδεση με το αποτυχημένο πραξικόπημα και έχει ζητήσει από μια διεθνή επιτροπή να διερευνήσει την απόπειρα πραξικοπήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης