Η πανδημία του κορωνοϊού θα πρέπει να λειτουργήσει ως έκκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγει από αυτή ισχυρότερη. «Η σημερινή πρόκληση είναι μια έκκληση για αλληλεγγύη. Αυτό ισχύει σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά επίσης ισχύει ειδικά για την Ευρώπη» σημείωσε ο Σολτς.

Τα σχόλιά του έγιναν σε συνέντευξή του προς το Reuters, για τα οποία δόθηκε η άδεια να δημοσιευτούν σήμερα και στα οποία ο Σολτς επανέλαβε την απροθυμία της Γερμανίας να δεσμευτεί σε κάποια μορφή συλλογικής έκδοσης χρέους μετά το lockdown από το ευρωπαϊκό μπλοκ ή τους θεσμούς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για το πώς η πανδημία θα αλλάξει την Ε.Ε., ο Σολτς απάντησε: «Ελπίζω ότι θα είναι ισχυρότερη, πιο ενωμένη και με περισσότερη αυτοπεποίθηση». Ο Σολτς ανέφερε επίσης ότι το ερώτημα πώς να χρηματοδοτηθεί ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης χρειάζεται «κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις».

Για το εάν η Γερμανία θα στηρίξει την πρόταση σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αντλήσει έως 100 δισ. ευρώ κατ΄ έτος μέσω της έκδοσης χρέους, ο Σολτς δήλωσε ότι πρώτα χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια. «Όταν γνωρίζουμε πού χρειάζεται στήριξη η ανάκαμψη, τότε μπορούμε επίσης να γνωρίζουμε πόσα χρήματα χρειάζονται σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και μόνο τότε έχει νόημα να μελετήσουμε με ακρίβεια τη δομή των προγραμμάτων» σχολίασε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης