Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προέτρεψε το Σάββατο τη Ρωσία να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης στη Συρία, πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο των επικεφαλής της διπλωματίας της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου στο Τορόντο.

«Χρειαζόμαστε την εποικοδομητική συμβολή της Ρωσίας για να καταλήξουμε σε λύση και ειρήνη», είπε ο Μάας και πρόσθεσε πως αυτό ισχύει εξίσου όσον αφορά τη σύρραξη στην Ουκρανία, η οποία αναμένεται να απασχολήσει επίσης τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γερμανίδα καγκελάριος έχει επικρίνει έντονα την εμπλοκή της Ρωσίας στις ένοπλες συρράξεις στη Συρία και στην Ουκρανία και επιμένει στη συνέχιση της επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Μόσχας. Ωστόσο ο Μάας ανήκει στο κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία -τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD)- που κατά παράδοση επιδιώκει καλές σχέσεις με τη Ρωσία.

Η Γερμανία δεν συμμετείχε στις πρόσφατες επιδρομές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία σε αντίποινα για μια επίθεση που φέρεται να έγινε με χημικά όπλα και για την οποία η Δύση κατηγόρησε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, πάντως η Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε τα πλήγματα αυτά «απαραίτητη» και «προσήκουσα» δράση ώστε η συριακή κυβέρνηση να μη συνεχίσει να χρησιμοποιεί χημικά όπλα. Η Δαμασκός αρνείται ότι εξαπέλυσε την επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα, την αφορμή για τα πλήγματα, ή ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα γενικά.

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στην εφημερίδα Bild am Sonntag ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να είχαν πάρει μέρος στα πρόσφατα πλήγματα, αλλά πρόσθεσε: «δεν μας ζητήθηκε αυτή τη φορά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Φον ντερ Λάιεν έκρινε ότι τα πλήγματα θα αναζωογονήσουν τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και πρόσθεσε πως θεωρεί κρίσιμης σημασίας να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες στη Γενεύη με όλα τα μέρη παρόντα. Συμπλήρωσε ότι θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει διαπραγμάτευση για να γίνουν βήματα όπως η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ακόμη η Φον ντερ Λάιεν, στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, πρότεινε να τηρείται σκληρή στάση έναντι του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν: «ο πρόεδρος Πούτιν δεν εκτιμά την αδυναμία. Το να του επιδεικνύεις φιλία ή να τον αντιμετωπίζεις με το μαλακό δεν τον κάνει φιλικότερο». Επέμεινε πως η Ρωσία θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε εντός των ορίων των συμφωνιών του Μινσκ ως προς τη σύρραξη στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η γερμανίδα πολιτικός τόνισε ταυτόχρονα πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Μόσχα.

Στην ίδια συνέντευξη, η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Γερμανία θα χρειαστεί να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2021 διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις.

Ο Μάας θα συμμετάσχει την επόμενη εβδομάδα σε μια διεθνή σύνοδο για τη Συρία στις Βρυξέλλες. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σημείωσε ότι η έμφαση σε αυτή τη σύνοδο θα δοθεί στην ανθρωπιστική βοήθεια για τους Σύρους.

«Θα εκφράσω ξανά την υποστήριξή μας προς την ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια πολιτική λύση για αυτή τη σύρραξη, η οποία έχει διαρκέσει πάρα πολύ», είπε ο Μάας.

Τη Δευτέρα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, όπου θα αποπειραθεί να προωθήσει την υποψηφιότητα της Γερμανίας προκειμένου να εξασφαλίσει θέση κράτους μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ φέτος.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης