Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου ότι πρότεινε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να διοργανώσει μια σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 2021, προκειμένου να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

«Προσκάλεσα τον Τζο Μπάιντεν να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές του επόμενου έτους, σε ημερομηνία που μένει να οριστεί, για να συζητήσουμε σημαντικά θέματα, κυρίως αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τη διατήρηση ή την αποχώρηση της αποστολής της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν», ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που συμμετέχουν στην αποστολή “Resolute Support” του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν που αριθμεί τώρα 11.000 στρατιώτες, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς δεν είναι Αμερικανοί, διευκρίνισε ο Γεν Στόλτενμπεργκ.

«Η αποστολή θα συνεχισθεί παρά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, που μειώνει την αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν, αλλά δύσκολες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν το 2021 αν οι Ταλιμπάν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», επέμεινε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Δεν έχουμε καμία διασφάλιση ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα επιτύχουν και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα δίλημμα. Είτε η Συμμαχία εγκαταλείπει το Αφγανιστάν και η χώρα κινδυνεύει να γίνει ένα νέο καταφύγιο για τους τρομοκράτες που πραγματοποιούν επιχειρήσεις εναντίον μας, είτε το ΝΑΤΟ παραμένει, με μια νέα αποστολή, η οποία όμως θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μαχών», εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προσαρμογή του ΝΑΤΟ στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον ασφαλείας, η στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας, η άνοδος της ισχύος της Κίνας, οι εντάσεις μεταξύ των συμμάχων είναι θέματα που θα πρέπει να προσεγγιστούν από τους ηγέτες της Συμμαχίας στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής, υπογράμμισε.

«Ο Τζο Μπάιντεν είναι μεγάλος θιασώτης του ΝΑΤΟ. Γνωρίζει καλά τη Συμμαχία και αυτό είναι καλό για εμάς», υπογράμμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος εμμέσως στις δυσκολίες που υπήρξαν στη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης