Σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διεξάγεται εδώ και δύο ημέρες η δίκη πολλών γνωστών Τούρκων δημοσιογράφων, οι οποίοι κατηγορούνται για συνέργεια στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει εντείνει τις ανησυχίες των υπερασπιστών της ελευθερίας του Τύπου, όπως διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 17 πρόσωπα, ανάμεσά τους πολλοί δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών Ahmet και Mehmet Altan και της χρονογράφου Nazlı Ilıcak, κινδυνεύουν με ποινές ισόβιας κάθειρξης. Κατηγορούνται για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» και «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης».

Το ανώτατο δικαστήριο ενισχύει την απόφαση Ερντογάν

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε χθες την πρώτη προσφυγή ιδιώτη για μακράς διάρκειας κράτηση των ατόμων που συνελήφθησαν ως ύποπτοι συμμετοχής στο (στημένο, σύμφωνα με κάποιες απόψεις) αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προσφυγή είχε γίνει από τον ηλεκτρολόγο μηχανικό της TÜRKSAT, ο οποίος έχει συλληφθεί και κρατείται με την κατηγορία πως «κατευθύνθηκε στα γραφεία της εταιρείας με σκοπό να διακόψει τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις».

Στην προσφυγή του ο Aydın Yavuz υποστηρίζει πως η σύλληψή του ήταν παράνομη, καθώς η περίοδος της κράτησής του ξεπερνά τα χρονικά όρια και περιορίζει τις προσωπικές του ελευθερίες.

Επειδή έχουν υποβληθεί περί τις 100.000 ανάλογες προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοινώθηκε πως θα ληφθούν «πιλοτικές αποφάσεις».

Η δημοσιογράφος Nazlı Ilıcak αρνείται τις κατηγορίες

«Οι κατηγορίες που μου έχουν απαγγελθεί είναι προσβλητικές για μένα» κατέθεσε η Nazlı Ilıcak την πρώτη ημέρα της δίκης της, στις 19 Ιουνίου.

Στις κατηγορίες που της έχουν απαγγελθεί περιλαμβάνονται «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης» και «εγκλήματα ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης»- της οποίας δεν ήταν μέλος.

Η Nazlı Ilıcak οδηγείται στο δικαστήριο

Η Ilıcak υποστήριξε στην απολογία της: «Δεν είμαι εχθρός του προέδρου Ερντογάν αλλά απλή πολιτική αντίπαλός του. Είναι, λοιπόν, έγκλημα η πολιτική αντιπαράθεση;», καταθέτοντας στο δικαστήριο σειρά δημοσιευμάτων που την υποστηρίζουν.

Επίσης, ρώτησε το δικαστήριο (σ.σ.: 26ο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης) ποια είναι τα άρθρα-κείμενά της που δικαιολογούν ότι υποστήριξε το πραξικόπημα ή τις σχέσεις της με την οργάνωση των Γκιουλενιστών «FETΟ».

Ο δημόσιος κατήγορος είχε ζητήσει την καταδίκη τριών δημοσιογράφων σε ισόβια δεσμά, την καταδίκη της Ilıcak σε 15 χρόνια κάθειρξη καθώς και των Ahmet Altan και Mehmet Altan, επειδή «παρεμπόδισαν τη λειτουργία της Εθνοσυνέλευσης και της κυβέρνησης να διεξάγουν τα καθήκοντά τους».

Αναμένεται η απολογία των αδελφών Altan

Είναι η πρώτη φορά που προσάγονται σε δίκη δημοσιογράφοι στο πλαίσιο των δικαστικών διώξεων για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, την ευθύνη για το οποίο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε στον εξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο τελευταίος αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η Ilıcak, δημοσιογράφος και συγγραφέας, η οποία εργαζόταν έως το 2013 για την ευρείας κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sabah», είναι η πρώτη γνωστή προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης η οποία συνελήφθη για την απόπειρα πραξικοπήματος. Παραμένει υπό κράτηση από τα τέλη Ιουλίου.

Ο Ahmet Altan είναι μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος που εργάστηκε για τις μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες «Hürriyet» και «Milliyet», ενώ ίδρυσε την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Taraf». Ο Mehmet Altan είναι συγγραφέας που έχει εκδώσει πολλά έργα για την τουρκική πολιτική.

Η Ασλί Ερντογάν

Οι τρεις δημοσιογράφοι κατηγορούνται κυρίως ότι έπαιξαν ρόλο απολογητών της απόπειρας πραξικοπήματος που επρόκειτο να γίνει κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής ενός τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού που υποστηρίζει τον Γκιουλέν, του Can Erzincan.

Με αυτήν τη δίκη «φθάνει σε νέα ύψη ο αυξανόμενος παραλογισμός των κατηγοριών που απαγγέλλονται εναντίον δημοσιογράφων», κατήγγειλε η ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (Reporters sans frontières, RSF) σε ανακοίνωσή της.

Η δίκη, στην οποία κατηγορούνται πολλοί δημοσιογράφοι της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Cumhuriyet», εντείνει τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου, η οποία έχει περιορισθεί πολύ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημαΗ δίκη, στην οποία κατηγορούνται πολλοί δημοσιογράφοι της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Cumhuriyet», εντείνει τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου, η οποία έχει περιορισθεί πολύ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο «P24», ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα ελευθεροτυπίας, 167 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Τουρκία και στην πλειονότητά τους συνελήφθησαν στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, η οποία κηρύχθηκε αμέσως μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Η Τουρκία κατέλαβε την 155η θέση -από τις συνολικά 180 χώρες που εξετάστηκαν από την RSF- της παγκόσμιας κατάταξης της ελευθερίας του Τύπου.

H Εταιρεία Συγγραφέων στο πλευρό των συλληφθέντων Τούρκων συγγραφέων και διανοούμενων

Η Εταιρεία Συγγραφέων ενώνει τη φωνή της με δεκάδες διανοούμενους και ακαδημαϊκούς από όλον τον κόσμο για να καταγγείλει τη σύλληψη στην Τουρκία της βραβευμένης συγγραφέως Ασλί Ερντογάν, του συγγραφέα Αχμέτ Αλτάν και του αδελφού του, Μεχμέτ, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Σε ανακοίνωσή του, το Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων αναφέρει: «Η Εταιρεία Συγγραφέων ενώνει τη φωνή της με ανθρώπους των γραμμάτων στην Τουρκία και άλλες χώρες για την άμεση απελευθέρωση των Toύρκων συγγραφέων Ασλί Ερντογάν και Αχμέτ Αλτάν, καθώς και όλων των πνευματικών ανθρώπων που διώκονται για τις απόψεις τους».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης