Ο Ερμής διέσχισε τον ηλιακό δίσκο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016, 20:08
Ο Ερμής διέσχισε τον ηλιακό δίσκο
Ορατό και από την Ελλάδα ήταν το μεσημέρι της Δευτέρας ένα ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο: η διάβαση του μικρότερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Ερμή, μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, καθώς η τροχιά του τον έφερε ακριβώς ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο.

Το zougla.gr σας μετέδωσε ζωντανά το φαινόμενο από τα τηλεσκόπια της NASA καθώς και από κάμερες που απεικόνισαν τον τρόπο που έγινε ορατό από την Αττική...


Ο Ερμής φαινόταν σαν μια σκούρα κουκκίδα -το 1/150ό της διαμέτρου του Ήλιου- διέσχισε αργά επί 7,5 ώρες περίπου τον ολοφώτεινο δίσκο του άστρου μας.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί το 2006, αλλά η διάβαση τότε δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα. Θα ξανασυμβεί στις 11 Νοεμβρίου 2019, οπότε θα είναι ξανά ορατή από τη χώρα μας, ενώ η μεθεπόμενη διάβαση θα γίνει το 2032.

Κατά μέσο όρο, μέσα σε έναν αιώνα συμβαίνουν 13 ή 14 διαβάσεις του Ερμή. Η πρώτη έγινε αντιληπτή από τον Γάλλο αστρονόμο Πιερ Κασεντί το 1631, δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου.

Επειδή ο ήλιος έδυσε μία ώρα πριν από τη λήξη του φαινομένου, δεν κατέστη δυνατό να παρατηρηθεί η έξοδος του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο.Η «είσοδος» του πλανήτη στον Ήλιο ξεκίνησε στις 14.12 (ώρα Ελλάδας), οπότε σε αυτήν την πρώτη επαφή ο Ερμής εφάπτεται εξωτερικά του Ήλιου. Έπειτα από τρία λεπτά ο πλανήτης εισήλθε πλέον ολόκληρος και εφαπτόταν εσωτερικά στον ηλιακό δίσκο.

Κατά τις επόμενες έξι ώρες ο Ερμής φαινόταν να «διαβαίνει» τον ηλιακό δίσκο, φτάνοντας στο βαθύτερο σημείο της διάβασης στις 17.57. Το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 21.42, όταν πια ο ήλιος θα έχει δύσει, οπότε το τέλος της διάβασης δεν θα είναι ορατό από την Ελλάδα. Το φαινόμενο είναι ορατό στην ολότητά του από τη Δυτική Ευρώπη, τη Δυτική Αφρική, καθώς επίσης την ανατολική Αμερική, βόρεια και νότια.
Ο Ερμής ολοκληρώνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 88 μέρες (το έτος του) και περνάει ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο κάθε 116 μέρες. Όμως, συνήθως ο πλανήτης φαίνεται κάτω ή πάνω από τον ηλιακό δίσκο και όχι μέσα σε αυτόν.

Επειδή ο Ερμής είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον λαμπρό ήλιο, κινούμενος σε απόσταση μόνο 46 έως 70 εκατ. χλμ. από αυτόν, είναι δύσκολο να μελετηθεί με τηλεσκόπια από τη Γη. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του κυμαίνεται από μείον 170 έως άνω των 400 βαθμών Κελσίου. Περιστρέφεται τόσο αργά γύρω από τον άξονά του, που εμφανίζει τη μοναδική ιδιομορφία η μέρα του (μία πλήρης περιστροφή του) να έχει διπλάσια διάρκεια από το έτος του (μια πλήρης περιφορά γύρω από τον Ήλιο). Είναι ένας πυκνός πλανήτης με μια «σιδερένια καρδιά» αναλογικά μεγαλύτερη από ό,τι ο πυρήνας από σίδηρο της Γης, ενώ η επιφάνειά του εμφανίζει έντονα ίχνη ηφαιστειακής δραστηριότητας.Μέχρι τώρα, δύο αποστολές της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έχουν επισκεφθεί τον πλανήτη: το σκάφος «Μάρινερ 10» τρεις φορές στη διετία 1974-75 και το «Μέσεντζερ» το 2011-15. Η αποστολή BepiColombo του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Διαστήματος (JAXA), που θα εκτοξευθεί το 2017 ή το 2018, θα φθάσει στον Ερμή το 2024.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Μαΐου 2016, 00:16