Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κάλεσε σήμερα την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να ολοκληρώσουν τις διευθετήσεις προκειμένου να προχωρήσει σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων και σορών από τη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά τη συμφωνία για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε το Σαββατοκύριακο.

«Μέχρι στιγμής συνεχίζουμε τις εντατικές συνομιλίες με τα μέρη για το θέμα αυτό. Αλλά καμία ουσιαστική συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η οποία θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε πραγματικά σε μια τέτοια ανταλλαγή» δήλωσε ο Μάρτιν Σούεπ, περιφερειακός διευθυντής Ευρασίας της ΔΕΕΣ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη και πρόσθεσε πως η οργάνωση μεταφέρει προτάσεις «πέρα δώθε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Άρα οι συζητήσεις συνεχίζονται με τα μέρη και ελπίζουμε ότι θα ικανοποιηθούν οι όροι έτσι ώστε να θέσουμε πραγματικά σε εφαρμογή μια τέτοια επιχείρηση στο μέλλον» είπε καλώντας επίσης για παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στο προσωπικό της ΔΕΕΣ.

Στο μεταξύ, Αρμένιοι αξιωματούχοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσαν πως άλλοι 17 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες με το Αζερμπαϊτζάν, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών στρατιωτικών του θυλάκου στους 552 αφότου ξέσπασαν οι μάχες στις 27 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι μάχες έχουν φτάσει στο χειρότερο επίπεδό τους από τα έτη του 1990, όταν περίπου 30.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης