Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου που καταγράφουν λεπτό προς λεπτό την επίσημη επίσκεψη του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα.

Η «Αλ Αχράμ» τονίζει ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι εκφράζει την ικανοποίησή του για τη σταθερή φιλία με την Ελλάδα και προσδοκά περαιτέρω συνεργασία, επισημαίνοντας ότι ο Αιγύπτιος ηγέτης εξέφρασε την επιθυμία της Αιγύπτου για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ιδίως σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, αλλά και την ενίσχυση των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Η “Egypt Today” τιτλοφορεί τη δήλωση του Αιγυπτίου Προέδρου Αλ Σίσι «Η Αίγυπτος υποστηρίζει την Ελλάδα ενάντια σε προκλητικές προσπάθειες στη Μεσόγειο».

  • Η “Egypt Independent” στέκεται σε άλλη σχετική δήλωση του Αιγυπτίου ηγέτη, που τονίζει ότι «η Αίγυπτος και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τις περιφερειακές απειλές για την ασφάλεια».

  • Η αραβόφωνη έκδοση της «Al Ahram» καταγράφει τα έξι μηνύματα που θέλει να μεταφέρει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος με την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ότι:

1. Η Αίγυπτος στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας ενάντια σε οποιαδήποτε κλιμάκωση ή προκλητική ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας αναπτύσσονται αξιοσημείωτα.

3. Η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο εμπίπτει στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών κανόνων.

4. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν πρέπει να μετατραπεί σε προσβολή των θρησκευτικών αξιών.

5. Η τρομοκρατία δεν συνδέεται με καμία θρησκεία.

6. Η συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων αντικατοπτρίζει το μέγεθος των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

Τέλος, η «Sada El Balad» επικαλούμενη δημοσίευμα της «Al Arabiya News», αναφέρει ότι οι υπουργοί Άμυνας της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου θα πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση την επόμενη Παρασκευή για να συζητήσουν τις τουρκικές παραβιάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε άλλες χώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης