Δείτε τι συμβαίνει αυτή την ώρα στην Ιταλία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικόνες οδύνης και καταστροφής μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, λίγες ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε πόλεις και χωριά μεταξύ της Μπολόνια και της Φεράρα στη Βόρεια Ιταλία.

Το έργο των σωστικών συνεργείων συνεχίζεται πυρετωδώς στα συντρίμμια των παλαιών κτηρίων, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκατάσταση των επικοινωνιών και των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Η σεισμική δόνηση, που είχε μέγεθος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και διάρκεια περίπου 20 δευτερολέπτων, σημειώθηκε στις 05.04 (ώρα Ελλάδας) μεταξύ της Μπολόνια και της Φεράρα στη Βόρεια Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 60 έχουν τραυματιστεί. Τέσσερις απεγκλωβίστηκαν νεκροί, δύο υπέστησαν καρδιακή προσβολή, ενώ δεκάδες κτήρια έχουν καταρρεύσει. Σύμφωνα με τα ιταλικά Μ.Μ.Ε., ανάμεσα στους νεκρούς είναι τέσσερις Ιταλοί, δύο Ιταλίδες και ένας Μαροκινός. Οι άνδρες εργάζονταν στη διάρκεια της νύχτας σε εργοστάσια στις περιοχές της Μόντενα και της Φεράρα και έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που «χτύπησε» τη Βορειοανατολική Ιταλία, όπως ανακοίνωσαν η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η Πυροσβεστική.

Συγκεκριμένα, ένας εργάτης σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε υπόστεγο σε εργοστάσιο παραγωγής πολυστυρενίου στο Μπόντενο, κοντά στη Φεράρα, και άλλοι δύο σε εργοστάσιο κατασκευής κεραμικών στο Σαν Αγκοστίνο.


(Συντρίμμια σε Φεράρα και Μόντενα)


(Στήθηκαν πρόχειροι καταυλισμοί για την περίθαλψη των τραυματιών)

Σύμφωνα με το ΤG24, στο κέντρο του Σαν Αγκοστίνο, στη Φεράρα, παρατηρήθηκε μεγάλη διαρροή αερίου, καθώς ένας κεντρικός αγωγός έχει υποστεί σοβαρή ζημιά.


(Πενήντα μέχρι στιγμής οι τραυματίες)


(Ερείπια σε διατηρητέα κτήρια)

Αλλεπάλληλοι μετασεισμοί- Ο μεγαλύτερος είναι 5,1R

Ακολούθησαν αλλεπάλληλοι μετασεισμοί, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πεταχτούν από τα κρεβάτια τους και να τρέξουν στον δρόμο σε κατάσταση πανικού. Λόγω της ισχυρής δόνησης κατέρρευσαν παλιά καμπαναριά και εργοστάσια.

Στις 16.18 (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε ο μεγαλύτερος μετασεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος μόλις 2 χλμ., σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Ιταλίας ο μετασεισμός ορίζεται 5,1R.

Στις 13.20 (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε μετασεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ δύο λεπτά νωρίτερα σημειώθηκε δόνηση 3,8R. Ιδιαίτερα αισθητή έγινε η και η δόνηση των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 12.10 (ώρα Ελλάδος).

Ο σεισμός, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε από το USGS ότι είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, είχε επίκεντρο 36 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Μπολόνια στη Βόρεια Ιταλία και σχετικά χαμηλό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο.


(Παροχή πρώτων βοηθειών)

Νωρίτερα το βράδυ, μια σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών σημειώθηκε στη Λομβαρδία, χωρίς να προκαλέσει ζημιές.

Μέλη της ελληνικής κοινότητας της Μόντενα, της Ρέτζιο Εμίλια και της Φεράρα της Ιταλίας μιλούν στη zougla.gr για το πώς έζησαν τον εφιάλτη του Εγκέλαδου ενώ δίνουν και τις τελευταίες πληροφορίες από τις περιοχές που επλήγησαν.

Ακούστε το μέλος της ελληνικής κοινότητας της Μόντενα, Αγνή Πατζιά:

Ακούστε το μέλος της ελληνικής κοινότητας της Ρέτζιο Εμίλια, Στέλλα Γιοβανίτη:

Ακούστε την κα Κλεοπάτρα, μέλος της ελληνικής κοινότητας της Φεράρα:

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και διάρκειας περίπου 20 δευτερολέπτων, που σημειώθηκε στις 05.04 (ώρα Ελλάδας) μεταξύ της Μπολόνια και της Φεράρα, στη Βόρεια Ιταλία.

Η zougla.gr επικοινώνησε με Έλληνες σεισμολόγους και καθηγητές Γεωλογίας, ζητώντας τη γνώμη τους για το χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα, καθώς και για ενδεχόμενες συνέπειες που θα μπορούσε να έχει ο συγκεκριμένος σεισμός στη χώρα μας.

Ακούστε τι δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας

Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Γεράσιμος Χουλιάρας

Μνήμες από τον σεισμό στην Άκουιλα

Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που είχε πλήξει την Ιταλία ήταν αυτός στην Άκουιλα το 2009, μεγέθους 6,3 βαθμών, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 300 ανθρώπους και είχε προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές.

Χάρτης που απεικονίζει το επίκεντρο του σεισμού (Πηγή: Ansa)

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή αντισεισμικών κατασκευών Ε.Μ.Π., κ. Κωνσταντίνο Σπυράκο, ο οποίος επεσήμανε ότι, με τον ισχύοντα νόμο, ο έλεγχος των κτηρίων βασίζεται σε έναν οπτικό-μακροσκοπτικό έλεγχο, με τον οποίο δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πώς είναι κατασκευασμένο το κτήριο και τι «οπλισμό» έχει.

Περισσότεροι από 3.000 οι άστεγοι

Ο ισχυρός σεισμός των έξι βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 05:04 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) πλήττοντας πόλεις και χωριά μεταξύ της Μπολόνια και της Φεράρα στη Βόρεια Ιταλία, είχε ως αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 50 να τραυματιστούν.

Τεράστιες είναι όμως και οι υλικές ζημιές καθώς δεκάδες εκκλησίες και ιστορικά κτήρια έχουν υποστεί σοβαρότατες καταστροφές, ενώ είναι αδύνατον να υπολογιστεί, αυτή την στιγμή, το συνολικό κόστος των καταρρεύσεων, για την πολιτιστική κληρονομιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν λίγο η πολιτική προστασία της Ιταλίας, τα άτομα που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είναι πάνω από τρεις χιλιάδες. Η περιφέρεια της Μόντενα ζήτησε να καταργηθεί κάθε δέσμευση που της έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση Μόντι, σε ότι αφορά τον περιορισμό των εξόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, εκτάκτου ανάγκης.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Βάσκο Ερράνι, έκανε γνωστό, όμως, ότι έχει ζητήσει να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ολόκληρη η χώρα. Πάνω από πεντακόσιοι κρατούμενοι των φυλακών της Φερράρα, μεταφέρθηκαν, σήμερα το πρωί σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα, για να μπορέσει να εξακριβωθεί αν υπάρχει κίνδυνος καταρρεύσεων.

Τα δυο χωριά τα οποία υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές είναι το Σαντ Αγκοστίνο- όπου κατέρρευσαν βιομηχανικές δομές, μέρος του καμπαναριού και το δημαρχιακό μέγαρο είναι ετοιμόρροπο- και το Σαν Φελίτσε Σουλ Παναρο, όπου, μεταξύ των άλλων, κατέρρευσε ολοσχερώς ο πύργος των παλαιών τειχών.

Εν τω μεταξύ στις 16:18 ώρα Ελλάδας σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεν υπάρχουν νέοι τραυματίες, αλλά πολλά ιστορικά κτήρια που είχαν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές, κατεστράφησαν ολοσχερώς.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης – Παναγιώτης Βλαχουτσάκος – Μίτση Σκέντζου – Φίλιππος Καραμέτος

Δείτε φωτογραφίες:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης