O πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελτ δήλωσε την Τρίτη ότι είναι έτοιμος να συνάψει συμφωνίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην περίπτωση που κανένα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή. Η τοποθέτηση του αυτή έγινε σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τους φόβους περί ενός πολιτικού αδιεξόδου.

Ο Ράινφελτ κατεβαίνει στις εκλογές με στόχο μια τρίτη θητεία έπειτα από 8 χρόνια μεταρρυθμίσεων που οδήγησαν σε περικοπές φόρων και μείωση των δαπανών του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας, της μείωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης και της συμμετοχής ιδιωτικών εταιρειών στο κρατικό σύστημα υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ούτε η κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, που απαρτίζουν τέσσερα κόμματα, με επικεφαλής τον Ράινφελτ ούτε ο συνασπισμός των αριστερών κομμάτων του οποίου ηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Ως αποτέλεσμα, την ισορροπία των δυνάμεων ενδέχεται να καθορίσει το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, που αναμένεται να κερδίσει το 10% των ψήφων.

Καθώς όμως όλα τα πολιτικά κόμματα αρνούνται να συμμαχήσουν με τους Σουηδούς Δημοκράτες, που θέλουν να μειωθεί ο αριθμός των προσώπων που μεταναστεύουν στη χώρα κατά 90%, ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα την Κυριακή θα μπορούσε να αφήσει τη Σουηδία με μία κυβέρνηση μειοψηφίας που θα δίνει μάχη για την έγκριση νόμων ή ακόμα και του προϋπολογισμού της.

Ο Ράινφελτ δήλωσε ότι συμφωνίες με το Κόμμα των Πρασίνων ή άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να εμποδιστούν οι Σουηδοί Δημοκράτες να αποκτήσουν επιρροή στο βασικότερο πεδίο της πολιτικής τους: την παροχή ασύλου και τη μετανάστευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω ότι οπωσδήποτε πρέπει κανείς να επιδιώκει συνεργασία και σε άλλα πεδία πολιτικής» τόνισε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μέσα στο λεωφορείο με το οποίο πραγματοποιεί την εκστρατεία του νότια της Στοκχόλμης.

«Αυτό πρέπει πάντα να το προσπαθούμε, όπου είναι δυνατόν, προκειμένου να πετύχουμε ευρύτερες συμφωνίες. Στόχος μας είναι να απομονώσουμε τους Σουηδούς Δημοκράτες από το (να αποκτήσουν) επιρροή, προκειμένου υπό οποιοδήποτε πλαίσιο να μην εξαρτώμεθα από αυτούς ή να χρειαζόμαστε την υποστήριξή τους» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης