Η Καλιφόρνια έχει υποστεί μερικές από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Από τον φοβερό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ που ισοπέδωσε το Σαν Φρανσίσκο, το 1906, και τις καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε εκατομμύρια στρέμματα σε σχεδόν ετήσια βάση έως τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας όπως αυτή της περιόδου 2011 – 2016 που εξαφάνισε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δέντρα.

Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, θα ωχριούν μπροστά στο μέγεθος της υπερ-καταιγίδας που σίγουρα θα πλήξει την Καλιφόρνια κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς ποιος θα είναι ο χειμώνας που θα έρθει αυτή η καταιγίδα. Γνωρίζουν όμως ότι θα έρθει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποκαλυπτικό, κυριολεκτικά και μεταφορικά, δημοσίευμα των New York Times περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το πώς θα μοιάζει και τι συνέπειες θα έχει αυτή η «megastorm», επικαλούμενη τη μελέτη των επιστημόνων Daniel Swain και Xingying Huang. «Ήμασταν τυχεροί που την αποφύγαμε τον 20ο αιώνα. Θα εκπλαγώ αν την αποφύγουμε και τον 21ο» λέει ο Swain. Και αν κάποιος αναρωτιέται πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος από ένα κλιματικό χτύπημα που θα διαλύσει την Καλιφόρνια, ας θυμηθούμε απλώς ότι αυτή δεν είναι μόνο η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ, αλλά και η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αν ήταν ανεξάρτητη χώρα.

Η υπερ-καταιγίδα θα έχει μήκος 1200 μιλίων και πλάτος μερικών εκατοντάδων μιλίων

Η συγκεκριμένη υπερ-καταιγίδα θα εξελιχθεί σε διάστημα περίπου ενός μήνα, αναφέρουν οι ερευνητές, και θα σχηματιστεί στην Χαβάη. Τα ατμοσφαιρικά ρεύματα από το ύψος του ισημερινού θα διοχετεύσουν έλικες υδρατμών προς την δυτική ακτή των ΗΠΑ και θα δημιουργήσουν ένα θηριώδες σύννεφο με μήκος 1200 μιλίων και πλάτος μερικών εκατοντάδων μιλίων, το οποίο θα συνοδεύεται από σφοδρούς ανέμους. Η ποσότητα νερού που θα έχει αυτό το σύννεφο θα είναι τόσο μεγάλη, που η ροή του θα είναι 26 φορές μεγαλύτερη από αυτή που ρίχνει ο ποταμός Μισισιπής στον κόλπο του Μεξικού ανά πάσα στιγμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν, μετά από περίπου 10 ημέρες, αυτό το τεράστιο σύννεφο φτάσει στην Καλιφόρνια θα «συγκρουστεί» με τα βουνά της πολιτείας και θα υποχρεωθεί να κινηθεί ανοδικά. Αυτή η κίνηση θα ψυχράνει το φορτίο του και θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες. Η υπερ-καταιγίδα θα έχει αρχίσει και, λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα είναι πολύ σφοδρότερη από οποιαδήποτε έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Το ύψος βροχής στο Λος Άντζελες θα φτάσει τα 5 εκατοστά την ώρα

Η βροχή θα σφυροκοπήσει μικρές και μεγάλες πόλεις για εβδομάδες. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στους λόφους του Λος Άντζελες το ύψος της βροχής θα φτάνει τα 5 εκατοστά την ώρα, ένας θηριώδης όγκος.  Οι σφοδρές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τα χιόνια στη Σιέρα Νεβάδα θα δοκιμάσουν την αντοχή των φραγμάτων στις πιο παραγωγικές αγροτικές περιοχές της πολιτείας.

Τα χιόνια στη Σιέρα Νεβάδα και οι σφοδρές χιονοπτώσεις θα απειλήσουν τα φράγματα των αγροτικών περιοχών της Καλιφόρνια

Αυτό είναι το πρώτο κύμα της υπερ-καταιγίδας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν και άλλα με παρόμοια χαρακτηριστικά και λένε ότι αυτή η υπερ-καταιγίδα θα είναι το απόλυτο τεστ για φράγματα, αναχώματα και κάθε είδους μέτρο προστασίας που έχει πάρει η πολιτεία για την προστασία των πολιτών.

Μετά από ένα μήνα ακραίων καιρικών φαινομένων, θα έχουν πέσει περίπου 40 εκατοστά βροχής, κατά μέσο όρο, σε όλη την πολιτεία. Στις ορεινές περιοχές το ύψος της βροχής θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Πολλές κοινότητες ίσως καταστραφούν ολοκληρωτικά, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να κατοικηθούν ξανά. Ακόμα και οι τεχνολογικοί γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ, οι οποίοι φαίνονται σήμερα άτρωτοι, ίσως λυγίσουν.

Το ύψος βροχής θα φτάσει τα περίπου 40 εκατοστά κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την πολιτεία

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι πιθανότητες μιας τέτοιας υπερ-καταιγίδας είναι σήμερα 1 στις 50, οι οποίες είναι πολύ περισσότερες από όσο φαντάζεται κάποιος. Αν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει άλλον ένα βαθμό Κελσίου οι πιθανότητες θα ανέβουν στη 1 στις 30. Δηλαδή, η καταστροφική υπερ-καταιγίδα αργά η γρήγορα θα χτυπήσει…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης