Τμήματα του πυραύλου που εκτόξευσε τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας, η Β. Κορέα εντοπίστηκαν εκ νέου την Πέμπτη εντός των χωρικών υδάτων της Ν. Κορέας, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Εικόνες από την κρατική τηλεόραση της ασιατικής χώρας δείχνουν μέρη του πυραύλου να πλέουν στη θάλασσα, την ίδια στιγμή που πλοία του Πολεμικού Ναυτικού προσπαθούν να τα απομακρύνουν από το σημείο. Όπως έγινε γνωστό το πρώτο τμήμα του «Unha-3» έπεσε δυτικά της Κορεατικής, με σκάφη της Ακτοφυλακής να το εντοπίζουν ύστερα από λίγη ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, η Σεούλ γνωστοποίησε πως η Πιονγκγιάνγκ εξαπάτησε τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά στο πότε τελικά θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση, έχοντας απομακρύνει προσωρινά τα τμήματα του πυραύλου από τη βάση εκτόξευσης. Ειδικότερα, μια ημέρα πριν την εκτόξευση, στρατιωτικά οχήματα προχώρησαν στην αποσυναρμολόγηση του «Unha-3», δημιουργώντας την εντύπωση πως θα υπήρχε καθυστέρηση στην αποστολή του δορυφόρου στο διάστημα. Ωστόσο, τα σχέδια άλλαξαν άρδην, με την επανατοποθέτηση των τμημάτων το απόγευμα της Τρίτης στο σημείο της εκτόξευσης.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδιδαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εκτόξευση θα γινόταν κάποια στιγμή ανάμεσα στις 10 και τις 22 Δεκεμβρίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Η επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου «Unha-3», ο οποίος μετέφερε στο Διάστημα έναν μετεωρολογικό δορυφόρο που τέθηκε κανονικά σε τροχιά, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Δύσης, η οποία κατηγόρησε την Πιονγκγιάνγκ για συγκεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνικά όπλα στο μέλλον. Η συγκεκριμένη ενέργεια καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. το οποίο συνεδρίασε εσπευσμένα ύστερα από αίτημα της Ιαπωνίας.

«Πρόκειται για μια σοβαρή πρόκληση και μια κατάφορη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν. Κορέας στη Νέα Υόρκη, Kim Sook, με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Susan Rice, να αναφέρει ότι «η Β. Κορέα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις διεθνείς υποχρεώσεις της». Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις αρνητικές επιπτώσεις μια τέτοιας ενέργειας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Δείτε το video…

Ευφορία στη Β. Κορέα

Εν τω μεταξύ πανηγυρικό είναι το κλίμα στη Β. Κορέα, με την κρατική τηλεόραση να μη σταματά να μεταδίδει ξανά και ξανά εικόνες από την επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου.

Η προηγούμενη αποτυχημένη απόπειρα να τεθεί σε τροχιά ο μετεωρολογικός δορυφόρος (Απρίλιος 2012) είχε πλήξει το κύρος της ασιατικής χώρας, εν μέσω λαμπρών εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Kim Il-sung. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο βήμα για την Πιονγκγιάνγκ θα είναι μια πυρηνική δοκιμή, η τρίτη που θα έχει πραγματοποιηθεί από το συγκεκριμένο κράτος. Η πιο πρόσφατη είχε γίνει στις 25 Μαΐου 2009, έναν μήνα μετά την επιτυχημένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.

Παρά τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην ασιατική χώρα για το πυρηνικό της πρόγραμμα και τις τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα οι οποίες έχουν ωθήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στα πρόθυρα του υποσιτισμού, η Β. Κορέα συνεχίζει να δίνει έμφαση στη βελτίωση του στρατηγικού της οπλοστασίου.

Παρόμοιες εικόνες χαράς και ικανοποίησης διαδραματίστηκαν και μέσα στο κέντρο ελέγχου του Τόνγκτσανγκ – ρι, πεδίου πυραυλικών δοκιμών στο δυτικό τμήμα της ασιατικής χώρας.

Δείτε τα video…

Διαβάστε επίσης:
Καταδίκασαν την εκτόξευση πυραύλου από την Β. Κορέα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012, 21:25
Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Β. Κορέα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012, 03:06

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης