Ο διοικητής της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε χθες ότι οι δυνάμεις του έχουν πλέον αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της δεύτερης πόλης της Λιβύης, Βεγγάζης, από αντίπαλες ένοπλες ομάδες, μετά από τρία χρόνια επιχειρήσεων.

Η μάχη για τη Βεγγάζη μεταξύ του αυτοαποκαλούμενου από τον Χαφτάρ Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) και μια σειρά ισλαμιστών μαχητών και άλλων ενόπλων έχει αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης σύρραξης από την έναρξη της κρίσης στη Λιβύη μετά την ανατροπή του ηγέτη της Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νίκη αποτελεί σημαντική προέλαση για τον πρώην διοικητή της στρατιάς του Καντάφι ο οποίος έχει ανακτήσει σιγά-σιγά έδαφος στην ανατολική και νότια Λιβύη, αψηφώντας την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της πέρα από την πρωτεύουσα, την Τρίπολη.

«Οι ένοπλες δυνάμεις σας σάς ανακοινώνουν την απελευθέρωση της Βεγγάζης από την τρομοκρατία, μία πλήρη απελευθέρωση και μία νίκη της αξιοπρέπειας», είπε ο Χαφτάρ, φορώντας λευκή στολή σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Η Βεγγάζη έχει μπει σε νέα εποχή ασφάλειας και ειρήνης», τόνισε.

Προτού εμφανιστεί στην τηλεόραση, οι δυνάμεις του ΛΕΣ προέλασαν γρήγορα μέσω της παραλιακής συνοικίας Σάμπρι, χρησιμοποιώντας το βαρύ πυροβολικό για να περάσουν μέσω των εναπομείναντων θυλάκων αντίστασης στην πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χαφτάρ ξεκίνησε την “Επιχείρηση Αξιοπρέπεια” στη Βεγγάζη τον Μάιο του 2014, υποσχόμενος ότι θα συντρίψει τους ισλαμιστές που θεωρούνταν υπεύθυνοι για μια σειρά δολοφονιών και βομβαρδισμών.

Ο διοικητής έχει υπό τον έλεγχό του σημαντικά λιμάνια πετρελαίου και νότιες αεροπορικές βάσεις από το 2016, και δεν κρύβει το σχέδιό του να καταλάβει την Τρίπολη. Υποστηρίζεται από ξένες δυνάμεις – μεταξύ των η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – και έχει καλλιεργήσει στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα. Ενώ ο ΛΕΣ έχει ενδυναμωθεί και είναι καλύτερα εξοπλισμένος από ποτέ, παραμένει εξαρτημένος σε μεγάλο βαθμό από συμμαχίες με τοπικές δυνάμεις και φυλές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης