Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα μονοπωλούν τα σχόλια του διεθνούς Τύπου. Οι σχολιαστές επικεντρώνονται στο επικείμενο δημοψήφισμα και στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital control). Τα δημοσιεύματα δεν είναι ευνοϊκά, με αρκετά ΜΜΕ να ασκούν κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ο γερμανικός Τύπος ασκεί οξεία κριτική στην απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εξαγγείλει τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με αντικείμενο την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των δανειστών, ενώ από τα πυρά δεν ξεφεύγει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η BILD αντιγράφει από τη βρετανική «Τelegraph» τη δήλωση Βαρουφάκη για ενδεχόμενη προσφυγή στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με στόχο να «μπλοκαριστεί» το Grexit.

Η Süddeutsche Zeitung παραφράζει τα λεγόμενα της Γερμανίδας καγκελαρίου («Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος»), με τον γλαφυρό τίτλο «Καμία θέληση, κανένας τρόπος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση «φέρει την κύρια ευθύνη» για την «κλιμάκωση» και διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Ο σχολιαστής θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει απομονωθεί, υπογραμμίζοντας ότι «οι εκπρόσωποι της Φινλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας ήταν αυτοί που έκλεισαν την πόρτα στους Έλληνες».

Σε ό,τι αφορά το επικείμενο δημοψήφισμα η SZ επισημαίνει ότι «αποτελεί αναφαίρετη επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να ρωτήσει τους Έλληνες αν θέλουν να την ακολουθήσουν. Ωστόσο, το κάνει στο “παρά δύο”, με αποτέλεσμα να φαίνεται σαν τέχνασμα».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επιρρίπτει ανεύθυνους χειρισμούς στον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι «από το Σαββατοκύριακο έχει κανείς την εντύπωση ότι πότε δεν επιδίωκε πραγματικά να διαπραγματευτεί έναν αποδεκτό συμβιβασμό, αλλά να αφήσει στοχευμένα τις διαπραγματεύσεις να αποτύχουν».

O σχολιαστής καλεί τους πολιτικούς υπεύθυνους της Ευρώπης να αναλάβουν δράση και να σώσουν την Ελλάδα, όπως γράφει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «η κρίση στην Ελλάδα πρέπει να αξιοποιηθεί ως θεσμική επανεκκίνηση της Ευρώπης».

Όπως διευκρινίζει, οι πολιτικοί υπεύθυνοι «θα πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από την κρίση και να ολοκληρώσουν επιτέλους την ΕΕ. (…) Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης δεν θα πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι ένα πολιτικό όνειρο, αλλά να γίνουν βήμα-βήμα πραγματικότητα. Είτε με την Ελλάδα είτε χωρίς».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της ότι με τις ενέργειές της «η Αθήνα έστρεψε τους πάντες εναντίον της. Ωστόσο, η αναγκαιότητα της στιγμής ακούει στο όνομα “περιορισμός των ζημιών”».

Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης εκτιμά στις οικονομικές της σελίδες ότι «ένα Grexit γίνεται πιθανότερο», επισημαίνοντας ότι «μία ελεγχόμενη έξοδος από το ευρώ είναι δύσκολη». Σε σχόλιό της -και πάλι στις οικονομικές της σελίδες- θεωρεί καθυστερημένη την απόφαση επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ασκεί κριτική στις ενέργειες της ΕΚΤ σχετικά με τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA), σημειώνοντας ότι «η ΕΚΤ χρηματοδοτεί έμμεσα μέσω του ELA και του συστήματος πληρωμών Target την εκροή κεφαλαίων πλούσιων Ελλήνων. Είναι ακατανόητο γιατί (σ.σ. η ΕΚΤ) δεν βάζει ένα stop στην ελισσόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, κάτι που είναι πλέον πολύ πιθανό, θα πρέπει μάλλον να διαγραφούν τα χρέη της Τράπεζας της Ελλάδος στο Target, τα οποία διογκώνονται μέσω του ELA».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης