Το γνωστότερο πρόσωπο αυτή την περίοδο στην Αμερική το οποίο ενσαρκώνει και την επιστημονική απάντηση των ΗΠΑ στην πανδημία, όπως αναφέρει το Newsweek, είναι βεβαίως ο dr. Anthony Fauci, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Λευκού Οίκου για τη μάχη κατά του Covid-19.

Ο dr. Fauci, λοιπόν, με συνέντευξή του στο National Geographic αδειάζει τον Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό του επί των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δηλώνοντας πως ο Covid-19 δεν κατασκευάστηκε σε κινεζικό εργαστήριο της πόλης Ουχάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξή του στις 30 Απριλίου ο Ντόναλντ Τραμπ υπαινίχθη πως ο ιός είναι κατασκευασμένος στο περίφημο Ινστιτούτο του Ουχάν. Όταν οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να εκμαιεύσουν λεπτομέρειες ως προς τους προεδρικούς υπαινιγμούς ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να συνεχίσει την κουβέντα. Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήρε ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος δύο φορές τα τελευταία εικοσιτετράωρα προέβη σε υπαινιγμούς περί κατασκευής του ιού στο Ουχάν αρνούμενος να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Επισημαίνεται πως νωρίτερα τον Απρίλιο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου των Υπηρεσιών Ασφάλειας των ΗΠΑ ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε αποχρώσες ενδείξεις περί εργαστηριακής παραγωγής του Covid-19 και πως ερευνάται το κατά πόσο ο συγκεκριμένος ιός «δραπέτευσε» στη συνέχεια από κάποια υγειονομική δομή λόγω πλημμελών μέτρων προστασίας.

Έκτοτε κυκλοφόρησαν στην Ουάσιγκτον πολλές πληροφορίες περί προσπαθειών «καθοδήγησης» ή ακόμα και χειραγώγησης ορισμένων δομών των Αμερικανικών Υπηρεσιών Ασφαλείας προκειμένου να «καταλήξουν» σε πόρισμα που θα ενοχοποιεί την Κίνα ως «εργαστηριακό κατασκευαστή» του Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γνωστότερος εν ζωή διανοητής Noam Chomsky πολύ πρόσφατα κατήγγειλε με ένταση τον «παλιάτσο που διοικεί την Ουάσιγκτον», όπως είπε χαρακτηριστικά, ο οποίος υπέπεσε σε εγκληματικά λάθη διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης εξαρχής και τώρα κατηγορεί όλους τους άλλους, και την Κίνα, για να αποφύγει τις ευθύνες.

Έτσι, λοιπόν, ο dr. Fauci μιλώντας στο National Geographic εξήγησε ότι παρατηρώντας πώς εξελίχθηκε ο Covid-19 στον βασικό ξενιστή, τις νυχτερίδες, και πώς μεταπήδησε στη συνέχεια σε άλλα ζώα ξενιστές, δεν είναι δυνατόν να πιστέψει ότι ο συγκεκριμένος κορωνοϊός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο και ότι δεν είναι προϊόν φυσικής διαδικασίας.

Πρόκειται για ισχυρό πλήγμα κατά του Ντόναλντ Τραμπ, το δεύτερο που του επιφέρει ο dr. Fauci μέσα σε έναν μήνα. Το πρώτο αφορούσε ένα άλλο «άδειασμα» του προέδρου ο οποίος υποστήριζε με πάθος τη θεωρία πως το φάρμακο κατά της πανδημίας είναι ένα και μοναδικό και ονομάζεται χλωροκίνη (ουσία που στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κατά της ελονοσίας). Τότε ο λοιμωξιολόγος είχε ανακοινώσει πως δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις, ενώ δεν έχουν καταλήξει οι έρευνες ως προς την αποτελεσματικότητα αυτού του σκευάσματος. Αργότερα έγινε γνωστό μέσω των New York Times πως τόσο Όμιλος Τραμπ όσο και ένας βασικός χορηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του προέδρου Τραμπ προσωπικά έχουν μετοχές στην εταιρεία Sanofi, που κατασκευάζει το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Την Τρίτη 5 Μαΐου ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας με δημόσια δήλωσή του εξήγησε πως, όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Covid-19 προήλθε από την κεντρική αγορά της πόλης Ουχάν και από τον τομέα πώλησης ζώων εν ζωή (νυχτερίδες, ερπετά, όλων των ειδών τα τετράποδα -άγρια ή οικόσιτα-, όρνιθες, πάπιες, χήνες κ.λπ.). Όλα τα παραπάνω τα αναφέρει σε πρωτοσέλιδη ανταπόκρισή του ο βρετανικός Guardian. Απέκλεισε δηλαδή και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας το ενδεχόμενο κατασκευής του ιού σε εργαστήριο.

Η τακτική ενοχοποίησης του Πεκίνου αποτελεί τελευταίο επικοινωνιακό εύρημα των ειδικών του Λευκού Οίκου και ορισμένων ευρωπαϊκών παραγόντων όπως στους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Μεγάλης Βρετανίας, στο άμεσο περιβάλλον του Μπόρις Τζόνσον, στη συντηρητική πτέρυγα της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας. Με αυτό το εύρημα επιχειρείται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου Ψυχρού Πολέμου που χρησιμοποιείται ήδη ως άλλοθι για πάσα αδεξιότητα ή αστοχία ή κακό χειρισμό που έχει παρατηρηθεί αυτή την περίοδο. Τη μέθοδο αυτή ακολουθεί ο Λευκός Οίκος στην Ουάσιγκτον εν μέσω προεκλογικής περιόδου με τα ποσοστά του Ντόναλντ Τραμπ να είναι συρρικνωμένα λόγω του ελλείμματος εμπιστοσύνης που έχει προκαλέσει στην αμερικανική κοινωνία η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν πως στα τέλη Ιουνίου οι θάνατοι στην Αμερική θα έχουν ξεπεράσει τις 100.000, τρεις φορές δηλαδή οι  νεκροί του πολέμου στο Βιετνάμ. Η σύγκριση γίνεται από τα αμερικανικά ΜΜΕ για καθαρά συμβολικούς λόγους.

Έντονη κόντρα Ντόναλντ Τραμπ με το Κογκρέσο

Όπως επισημαίνει σε πρωτοσέλιδη ανάρτηση της η Huffington Post, ο Λευκός Οίκος και προσωπικά ο Αμερικανός πρόεδρος με σημείωμά του απαγόρευσε στα μέλη της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον Covid-19, εκπρόσωπος της οποίας είναι ο dr. Fauci, να καταθέσουν σε ειδική επιτροπή του Κογκρέσου. Το πρωτοφανές επιχείρημα στο οποίο αναφέρεται ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πως λόγω αυξημένων ευθυνών και έλλειψης διαθέσιμου χρόνου δεν είναι δυνατόν εν μέσω πανδημίας να μεταβούν στην επιτροπή του Κογκρέσου οι ειδικοί επιστήμονες για να καταθέσουν . Είναι προφανές πως ο Λευκός Οίκος θέλει να αποφύγει πάση θυσία την οποιαδήποτε κουβέντα για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στα πρώτα στάδιά της στις ΗΠΑ.  

Πηγές: Newsweek-Huffington Post-National Geographic 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης