Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα παραμείνει στη φυλακή και μετά τη λήξη της ποινής του αντί να αποφυλακισθεί, επειδή εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να διαφύγει.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks, όπως ειπώθηκε, δεν θα απελευθερωθεί, όταν η τρέχουσα φυλάκισή του για παράλειψη εγγύησης θα λήξει στις 22 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ασάνζ, 48 ετών, καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων τον Μάιο μετά την επταετή παραμονή του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, η οποία έληξε όταν τον έσυραν εκτός με τη βοήθεια της αστυνομίας.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Sajid Javid υπέγραψε εντολή τον Ιούνιο, επιτρέποντας στον Ασάνζ να εκδοθεί στις ΗΠΑ για κατηγορίες σχετικά με πειρατεία. Στο δικαστήριο του Γουέστμινστερ κατατέθηκε ότι υπήρχαν «ουσιαστικοί λόγοι» για να πιστεύεται ότι ο Ασάνζ υπήρχε κίνδυνος να διαφύγει μετά την αποφυλάκισή του.

Η περιφερειακή δικαστής Vanessa Baraitser δήλωσε στον Ασάνζ: «Έχετε προσαχθεί πάλι, επειδή η ποινή φυλάκισής σας πρόκειται να λήξει. Όταν συμβαίνει αυτό, η κατάσταση της προφυλάκισής σας αλλάζει από έναν φυλακισμένο σε ένα άτομο που αντιμετωπίζει την έκδοση. Ως εκ τούτου, έδωσα στον δικηγόρο σας την ευκαιρία να υποβάλει αίτηση για εγγύηση εκ μέρους σας και αρνήθηκε να το πράξει. Ίσως να μην προκαλεί έκπληξη το ιστορικό της διαφυγής σε αυτές τις διαδικασίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ασάνζ ρωτήθηκε αν κατάλαβε τι συμβαίνει και απάντησε: «Δεν είμαι πραγματικά βέβαιος, αλλά οι δικηγόροι θα το εξηγήσουν».

Άλλη διοικητική ακρόαση θα διεξαχθεί στις 11 Οκτωβρίου, ακολουθούμενη από ακρόαση για τη διαχείριση της υπόθεσης στις 21 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες από Evening Standard
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης