Ανατροπές της τελευταίας στιγμής καταγράφονται από το πρωί της Παρασκευής στον θύλακα του Μανμπίτζ στη βόρεια Συρία που εφάπτεται των συνόρων με την Τουρκία, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πηγές των πρακτορείων Reuters και Sputnik.
Η Τουρκία εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες προεξοφλεί μαζική στρατιωτική εισβολή εντός του Μανμπίτζ με σχεδιασμό επέκτασης της στρατιωτικής δραστηριότητας και ανατολικά του ΕυφράτηΣυγκεκριμένα, ανακοινώθηκε και επίσημα πως οι στρατιωτικές μονάδες των Κούρδων της Συρίας (YPG) αναδιπλώθηκαν έξω από τον θύλακα, επιτρέποντας στα στρατεύματα του προέδρου Άσαντ να καταλάβουν την πόλη και να υψώσουν τη σημαία της Συρίας.
Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε και στην Τουρκία, είναι δε χαρακτηριστικός ο τίτλος της «Hurriyet»: «Η βρόμικη συμμαχία στη Συρία».
Η προώθηση των συριακών στρατευμάτων στο Μανμπίτζ έρχεται να επιβεβαιώσει την επί του εδάφους απαγκίστρωση της αμερικανικής δύναμης που είχε εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από περίπου μία εβδομάδα. Το στρατηγικό αυτό κενό αναπλήρωσε το καθεστώς του Άσαντ, ενέργεια που προεξοφλεί τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας αλλά και του Ιράν, πιθανώς όμως και της Γαλλίας και της Βρετανίας, οι οποίες διαθέτουν στρατιωτικούς σχηματισμούς στον εν λόγω θύλακα.
Η Τουρκία εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες προεξοφλεί μαζική στρατιωτική εισβολή εντός του Μανμπίτζ με σχεδιασμό επέκτασης της στρατιωτικής δραστηριότητας και ανατολικά του Ευφράτη.
Μία τέτοια εξέλιξη θα έφερνε σε άμεση σύγκρουση τον τουρκικό στρατό με τις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας. Σημειώνεται πως περί τα τέλη της περασμένης εβδομάδας το Παρίσι, το Λονδίνο αλλά και το Ισραήλ με δημόσια δήλωσή τους πληροφόρησαν τη διεθνή κοινότητα πως δεν προτίθενται να αφήσουν τους Κούρδους στη μοίρα τους.
Είναι προφανές πως μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα επιτεύχθηκε εκτεταμένη συμφωνία μεταξύ Δαμασκού και Κούρδων, οι οποίοι και τελικά αναδιπλώθηκαν σε νέες θέσεις
Ο συριακός στρατός ύψωσε τη σημαία της Συρίας στο Μανμπίτζ
Ο συριακός στρατός μπήκε στη Μανμπίτζ την Παρασκευή και υψώνοντας τη σημαία της Συρίας ανακοίνωσε ότι «παρέχει εγγυήσεις για την πλήρη ασφάλεια όλων των Σύρων πολιτών και των άλλων» κατοίκων της περιοχής.

Oι Κούρδοι της Συρίας, μαχητές του YPG, είχαν καλέσει επίσημα την κυβέρνηση της Δαμασκού (που μέχρι τώρα ήταν αντίπαλοι) να επέμβει εναντίον ενδεχόμενης τουρκικής επίθεσης στο Μανμπίτζ. Έως τώρα το YPG έχαιρε της προστασίας των αμερικανικών στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί στις κουρδικές περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας.
Η κίνηση των Κούρδων της Συρίας έρχεται σε μια στιγμή που ανωτάτου επιπέδου τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών Τσαβούσογλου και Άμυνας Ακάρ πηγαίνει στη Μόσχα αύριο Σάββατο, για να διαπραγματευθεί τη σχεδιαζόμενη πολεμική επιχείρηση που προετοιμάζει η Άγκυρα εναντίον της βόρειας Συρίας με στόχο το YPG.
Στην τουρκική αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο αρχηγός της εθνικής αντικατασκοπείας Hakan Fidan και ο σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, Ibrahim Kalin.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν και ο ομόλογός του της Ρωσίας Πούτιν αναμένεται επίσης να συναντηθούν σε λίγο καιρό, προκειμένου να αποφασισθούν οι εξελίξεις στο συριακό πρόβλημα, όπως μετέδωσε το NTV.
Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τουρκικά στρατεύματα και οι Άραβες σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να επιχειρήσουν στο συριακό έδαφος εναντίον των μαχητών των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG), όπως αποκαλείται η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας στην κεντρική βόρεια πόλη Μανμπίζ και στη βορειοανατολική περιοχή Hasakah-Qamishli.
Η αμερικανική στρατιωτική αποστολή στη Συρία είχε σχέσεις εργασίας και ανεφοδιασμού με το YPG μαζί με αντικυβερνητικά στοιχεία των αποκαλούμενων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), κύριων συμμάχων των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του «Ισλαμικού Χαλιφάτου» (γνωστού και ως Ισλαμικού Κράτους ή Daesh, ή ISIS/IS).
Το SDF έδιωξε το IS από τη Μανμπίτζ το 2016 και έκτοτε διοικεί την πόλη που έχει πληθυσμό περί τις 100.000, έχοντας την αμερικανική υποστήριξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αυτήν την εβδομάδα, τα τουρκικά Μέσα με συνεχείς αναφορές τους έδειχναν πληθώρα εικόνων και video τουρκικών τεθωρακισμένων να μεταφέρονται σιδηροδρομικά καθώς και φάλαγγες αυτοκινήτων γεμάτες στρατιώτες να κατευθύνονται στα τουρκο-συριακά σύνορα.
Περισσότερα από 40 φορτηγά βαγόνια μετέφεραν τεθωρακισμένα  από το Γκαζιάντεπε στην Κεντρική Ανατολία στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας

Επίσης, οι πληροφορίες που φτάνουν από τη Συρία αναφέρουν πως τόσο οι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού όσο και οι κυβερνητικές δυνάμεις από την αντίθετη μεριά ενίσχυαν τα στρατεύματά τους στα περίχωρα του Μανμπίτζ και ήταν έτοιμοι να αναμετρηθούν, μόλις αποχωρήσουν οι Αμερικανοί.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι: ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο των περιοχών που θα εγκαταλείψουν οι Αμερικανοί;

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Μόσχα: «Προφανώς θα είναι η συριακή κυβέρνηση βάσει του διεθνούς νόμου».

Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν έχει δουλειά στο Μανμπίτζ, εάν οι Κούρδοι εγκαταλείψουν την περιοχή»

Η Τουρκία δεν έχει τίποτε να κάνει στην πόλη Μανμπίτζ της βόρειας Συρία, όταν οι «τρομοκρατικές οργανώσεις» εγκαταλείψουν την περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερντογάν αναφερόταν στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού, κύρια συνιστώσα του κουρδοαραβικού συνασπισμού, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), αιχμή του δόρατος στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και μέχρι πρότινος σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, σχεδόν ταυτόχρονα, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωνε ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν έχουν το δικαίωμα να καλούν άλλα «στοιχεία» στην πόλη Μανμπίτζ και προειδοποιούσε όλες τις πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγες ώρες αφότου ο συριακός στρατός επεσήμανε ότι εισήλθε στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μανμπίτζ και ύψωσε τη συριακή σημαία στην πόλη, αφού οι YPG κάλεσαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ να προστατεύσει την πόλη από τουρκικές επιθέσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης