Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Ο Miguel Rodriguez Torres, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βενεζουέλας επί προεδρίας Ούγκο Τσάβες,εξελίσσεται στον τρίτο πολιτικό πόλο της χώρας αν και ακόμη δεν περιλαμβάνεται στις δημοσκοπήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνή τύπου, ο Τorres φαίνεται να αποτελεί μία ανερχόμενη δύναμη στην πολυτάραχη πολιτική και όχι μόνο ζωή της χώρας.

Δημοσίευμα του ABC

O πρώην αρχικατάσκοπος και έμπιστος του Τσάβες, ασκεί τους τελευταίους μήνες οξεία κριτική στην πολιτική του Νικολάς Μαδούρο σημειώνοντας πως «έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού», τονίζοντας όμως παράλληλα πως «και οι χειρισμοί της αντιπολίτευσης τείνουν να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλιο σπαραγμό με ανυπολόγιστες συνέπειες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες

Σε πρόσφατη μάλιστα συνέντευξή του στο Associated Press τόνισε πως «το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο δεν δείχνει καμία διάθεση να τον αποδεχθεί καθώς τόσο το κυβερνών κόμμα τον θεωρεί – παράσιτο και προδότη- αλλά και η αντιπολίτευση έχει θέσει ως στόχο της φίμωσή του καθώς δεν είναι σε θέση να αντιπαραθέσει επιχειρήματα και στοιχεία τα οποία θα αλλάξουν άμεσα τη ζωή των κατοίκων της χώρας».

Νικολάς Μαδούρο

Σημειώνει επίσης στην συνέντευξή του πως δικός του στόχος δεν είναι «η συγκάλυψη των σκανδάλων και της διαφθοράς αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθεί και φαινόμενα κοινωνικού και εθνικού διχασμού τα οποία προωθεί η αντιπολίτευση.

Κανένας πολίτης της χώρας δεν είναι εχθρός. Είμαστε όλοι πολίτες της ίδιας χώρας και μοναδικός μας στόχος είναι η σωτηρία της».

Η Βενεζουέλα υφίσταται μεγάλη οικονομική κρίση που έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στους δρόμους που διαμαρτύρονται για τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης.Τον τελευταίο μόνο μήνα στις διαδηλώσεις αυτές, όπου σημειώνονται πρωτοφανούς αγριότητας εντάσεις και κρούσματα αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας, έχουν χάσει τη ζωή τους 36 πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και ένας 17χρονος μαθητής.Στο ίδιο διάστημα εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ 1800 άτομα έχουν συλληφθεί και το ένα τρίτο εξ’ αυτών παραμένει υπό κράτηση.

Ο Μαδούρο έχει ενεργοποιήσει ένα συνταγματικό άρθρο που επιτρέπει τη μεταρρύθμιση όλων των δημόσιων ρόλων, όπως έκανε ο προκάτοχός του Ούγκο Τσάβες το 1999 σε μικρό διάστημα αφότου κέρδισε την εξουσία στην νοτιοαμερικανική χώρα που αποτελεί μέλος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών (OPEC).

Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι είναι μια ακόμα προσπάθεια του Μαδούρο να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση, της οποίας ηγείται η αντιπολίτευση, και να παραμείνει στην εξουσία εν μέσω μιας σφοδρής ύφεσης και πρωτοφανών κοινωνικών αναταραχών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης