Η Ημέρα του Αμαζονίου γιορτάζει τη δημιουργία της επαρχίας του Αμαζονίου, που περιλαμβάνει το 60% της Βραζιλίας και επεκτείνεται στη Βολιβία, το Περού, την Κολομβία, τον Ισημερινό, τη Γουιάνα, το Σουρινάμ, τη Βενεζουέλα και τη Γαλλική Γουιάνα.

Σήμερα, παρά το πνεύμα της Ημέρας του Αμαζονίου, οι περίοδοι ανομίας κυριαρχούν στο πολύτιμο τροπικό δάσος της Βραζιλίας, αφού οι πυρκαγιές εκεί μαίνονται ισχυρότερες από ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κορυφαίοι επιστήμονες πλέον ανησυχούν πραγματικά μήπως το οικοσύστημα του Αμαζονίου καταρρεύσει. Ήδη σοβαρές καταστροφικές περίοδοι ξηρασίας έχουν επανειλημμένα εμποδίσει την κανονική αναγέννηση. Έτσι, το πλούσιο αυτό οικοσύστημα αποδυναμώνεται δραματικά.

Όπως τεκμηριώνεται από τη NASA, το τροπικό δάσος δεν αντιδρά όπως κάποτε. Δεν έχει αρκετό χρόνο μεταξύ των περιόδων έντονης ξηρασίας για να αναγεννηθεί. Σε όλη την καταγεγραμμένη ιστορία, αυτό δεν έχει γίνει ποτέ ξανά, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία.

Επιπλέον, η περίοδος έντονων βροχοπτώσεων, που διαρκεί από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο, ήταν από τις 10 χειρότερες φέτος, με μόλις το 75% των συνηθισμένων βροχοπτώσεων τη σεζόν.
Δύο κορυφαίοι επιστήμονες που μελετούν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου -ο Thomas Lovejoy (Πανεπιστήμιο George Mason) και ο Carlos Nobre (Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο)- έκαναν σχετική ανακοίνωση μόλις πρόσφατα: «Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή. Εδώ, τώρα, είμαστε ακριβώς στο σημείο καμπής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Πηγή: Amazon Tipping Point: Last Chance for Action, Science Advances, Τόμος 5, αρ. 12, 20 Δεκεμβρίου 2019) – (Ομάδα της NASA Earth Science News, 9 Αυγούστου 2018)

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης