Του Κώστα Μπετινάκη

Από τον Ιούλιο του 2015 μαίνονται με αμείωτη ένταση οι μάχες μεταξύ Κούρδων αυτονομιστών και Τούρκων στρατιωτών και στρατοχωροφυλάκων. Ξεπερνούν τους 200 οι άμαχοι Κούρδοι που έχουν χάσει τη ζωή τους και οι αποκλεισμοί κουρδικών περιοχών είναι καθημερινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταμέτρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο περισσότερους από 70 άμαχους νεκρούς σε πόλεις όπου επικρατεί απαγόρευση της κυκλοφορίαςΤα τουρκικά ΜΜΕ ωστόσο δημοσιοποιούν μόνο τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. «Άλλος ένας στρατιώτης κι ένας αξιωματικός της στρατοχωροφυλακής έγιναν μάρτυρες κατά την διάρκεια των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στη Νοτιοανατολική Τουρκία» αναφέρει μία εξ αυτών.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει πως περισσότεροι από 3.100 «τρομοκράτες» του PKK έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία και το βόρειο Ιράκ. Στα επίσημα στοιχεία περιλαμβάνονται περί τους 300 Τούρκους στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί σε οδομαχίες στις πόλεις στην τουρκική Ανατολία, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο.

Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, που θεωρείται το φονικότερο από τότε που η παράταξη Ερντογάν-Νταβούτογλου αποφάσισε για προεκλογικούς λόγους να ακυρώσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), σκοτώθηκαν 32 μέλη του ΡΚΚ . Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ωστόσο, καταμέτρησε περισσότερους από 70 νεκρούς πολίτες σε πόλεις όπου επικρατεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 
Οι… ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει από τότε που το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κέρδισε τις εκλογές, χωρίς ωστόσο να εμποδίσει το κουρδικό HDP να κερδίσει εκ νέου έδρες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η αιματοχυσία στη νοτιοανατολική Τουρκία ωστόσο δεν τερματίστηκε.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν χθες ότι συνολικά 448 μέλη του PKK έχουν σκοτωθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου. Ομολογία για ένα από τα «αιματηρότερα» Σαββατοκύριακα που έχουν σημειωθεί από τις μάχες που είχαν ξεσπάσει το 1984, όταν είχε ξεκινήσει η εξέγερση των Κούρδων αυτονομιστών.

Ειδικότερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan μετέδωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν σε κατοικία το Σαββατοκύριακο στην ανατολική επαρχία Βαν, μετά από πληροφορία πως ετοιμαζόταν επίθεση σε επίκαιρες κυβερνητικές θέσεις. Αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν να σκοτωθούν 12 μαχητικά μέλη του ΡΚΚ κι ένας στρατοχωροφύλακας.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι άλλοι 20 μαχητές του ΡΚΚ σκοτώθηκαν το Σάββατο σε επιχειρήσεις στις πόλεις Τσίζρε και Σινώπη στις επαρχίες Σιρνάκ και Σουρ, επειδή παραβίαζαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στρατιωτικές πληροφορίες υποστηρίζουν πως «οι τρομοκράτες του ΡΚΚ προσπαθούν να εγκαταλείψουν την επαρχία Σιρνάκ μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες, με γυναικεία ρούχα και μαντήλες».

Αιματοχυσία χωρίς τέλος

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποίησε μια κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη με μέλη του κυβερνώντος AKP το Σάββατο στο Αφιονκαραχισάρ και διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις και η απαγόρευση της κυκλοφορίας στα νοτιοανατολικά της χώρας θα τερματισθούν σε μία εβδομάδα.

Ωστόσο, σε τηλεοπτική συνέντευξή του την Κυριακή, διέψευσε πως έθεσε προθεσμία για τον τερματισμό των επιχειρήσεων: «Θα συνεχίσουμε την μάχη εναντίον της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα ώσπου τα βουνά οι πεδιάδες και οι πόλεις ξεκαθαρίσουν από τους σκοτωμούς» είπε ο Νταβούτογλου.

Συνολικά ο αριθμός των νεκρών από τη διαμάχη του τουρκικού κράτους με τους Κούρδους αυτονομιστές υπολογίζεται να ξεπερνά τους 40.000 από το 1984.

Διαδηλώσεις Κούρδων κατά της βίας στο Ντιγιαρμπακίρ

Καθημερινά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν σκηνές από τις κηδείες σκοτωμένων Τούρκων στρατιωτών, όπως του 49χρονου Ορχάν Ντιλεκτσί. Είναι ένας από τους εκατοντάδες στρατιώτες που έχασε τη ζωή του, τους τελευταίους μήνες, από τα πυρά των Κούρδων. Στις ειδήσεις όμως δεν γίνεται λόγος για τον πόνο του άμαχου πληθυσμού στις κουρδικές περιοχές…

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης