Μοράλες: Δεν θα διευκολύνω τις προεδρικές εκλογές προτού ληφθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά μου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019, 13:06
Μοράλες: Δεν θα διευκολύνω τις προεδρικές εκλογές προτού ληφθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά μου

Ο εκδιωχθείς πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος βρίσκεται αυτοεξόριστος στο Μεξικό, δήλωσε σε συνέντευξή του στο dpa ότι δεν θα ζητήσει από τους υποστηρικτές του να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, προτού λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά τους αλλά και τη δική του.

Σύμφωνα με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 23 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 700 έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις στη χώρα τον τελευταίο μήνα, ενώ οι υποστηρικτές του Μοράλες συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας καταγγέλλοντας το «πραξικόπημα» που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της Βολιβίας στις 10 Νοεμβρίου.

«Αυτή η ντε φάκτο κυβέρνηση πρέπει να δώσει εγγυήσεις» επεσήμανε ο Μοράλες από το Μεξικό.

«Πρώην υπουργοί, βουλευτές διώκονται άδικα, απειλούνται. Δεύτερον πρέπει να συσταθεί μια εθνική και διεθνής επιτροπή για να ταυτοποιήσει όσους ευθύνονται για αυτήν τη σφαγή» πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας επεσήμανε ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές και πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένος να μην είναι υποψήφιος. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι μεγάλο εμπόδιο για την αποκατάσταση της «δημοκρατίας» είναι η Τζανίνε Άνιες, η οποία αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος. Ο Μοράλες τής ζήτησε να παραιτηθεί.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να δεχθούμε νέες εκλογές βάσει του Συντάγματος. Για χάρη της ζωής και της δημοκρατίας ο Έβο δεν θα είναι υποψήφιος, αν δεν θέλουν να συμμετάσχει» υπογράμμισε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019, 13:44