Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

«Θέλουμε να αφήσουμε έναν καλό πλανήτη, όχι μόνο ένα καλό νόμισμα». Αυτά είναι τα λόγια που ο Ιταλός πρωθυπουργός, Mario Draghi, είπε στο ιταλικό κοινοβούλιο, ζητώντας παράλληλα εμπιστοσύνη στην 67η κυβέρνηση της Ιταλικής Δημοκρατίας. Μια σύντομη και λιτή ομιλία, βασισμένη σε τρεις άξονες: τη δημοκρατική, φιλοευρωπαϊκή και διατλαντική φύση της Ιταλίας, τον οικολογικό μετασχηματισμό που αποτελεί τη βάση του σχεδίου ανάκαμψης και τον συνδυασμό οικονομίας-κουλτούρας στον οποίο θα οικοδομηθεί το μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώην νούμερο 1 της ΕΚΤ παράλληλα υπενθυμίζει και τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος λέει πως «οι φυσικές τραγωδίες είναι η απάντηση της Γης επειδή την κακομεταχειριζόμαστε. Είμαστε εμείς που καταστρέψαμε το έργο του Κυρίου».

Αναφέρεται επίσης στον Camillo Benso, Conte di Cavour, πρώτο πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών του νέου ιταλικού κράτους και τη διδασκαλία του. «Οι μεταρρυθμίσεις που ολοκληρώθηκαν εγκαίρως, αντί να εξασθενήσουν την εξουσία, την ενίσχυσαν» διευκρίνισε δίνοντας το στίγμα του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησής του: μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στους φόρους.

«Ο κοινός παρονομαστής θα είναι η ενότητα: είναι βέβαιο ότι ακόμα και σε αυτή τη Νέα Ανασυγκρότηση κανείς δεν θα αποτύχει. Αυτή είναι η αποστολή μας: να προσφέρουμε μια καλύτερη και πιο δίκαιη χώρα στα παιδιά και τα εγγόνια μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ωστόσο τα αγκάθια δεν λείπουν, όπως η οικονομική κρίση. Δεν θα μπορέσουμε να σώσουμε όλες τις  δραστηριότητες, επειδή ορισμένες θα πρέπει να αλλάξουν. Η επιλογή του ποιος θα προστατευτεί και ποιος θα προχωρήσει στην αλλαγή θα είναι το καθήκον της οικονομικής πολιτικής. Σκεφτείτε πάνω απ΄ όλα τους νέους, τις γυναίκες, τα άτομα που υποφέρουν, πώς υποφέρουν οι νέοι φτωχοί, το ποσοστό των οποίων έχει αυξηθεί δραματικά. Μεταξύ των νέων φτωχών υπάρχουν οικογένειες με ανήλικα παιδιά και άνθρωποι που μέχρι στιγμής δεν ξέρουν τι θα πει φτώχεια» συνέχισε και πρόσθεσε:

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην εκπαίδευση για να αναπληρωθούν οι ώρες παρακολούθησης που χάθηκαν. Χρειάζεται να επενδύσουμε στους εκπαιδευτικούς αλλά και να επιστήσουμε μεγάλη προσοχή στα τεχνικά ιδρύματα. Πολιτική Προστασία, Ένοπλες Δυνάμεις και εθελοντές θα φροντίζουν για τη διανομή του εμβολίου σε δημόσιες ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις παράλληλα με τη μεταρρύθμιση της υγείας, δημιουργώντας ένα δίκτυο βασικών υπηρεσιών βοήθειας. Χωρίς την Ιταλία δεν υπάρχει Ευρώπη».

«Όταν βγούμε από την πανδημία, τι κόσμο θα βρούμε; Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, επειδή η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει άμεσες επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία μας» σημείωσε.

Και κατέληξε: «Σήμερα η ενότητα δεν είναι επιλογή, η ενότητα είναι καθήκον και είμαι σίγουρος ότι μας ενώνει όλους η αγάπη για την Ιταλία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης