Ένα ακουστικό υλικό δόθηκε στη δημοσιότητα από το δίκτυο BBC, στο οποίο ο Mohammed Emwazi γνωστός και ως «τζιχαντιστής Τζον» αρνείται ότι είναι εξτρεμιστής και διαμαρτύρεται για τις δυνάμεις ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο ντοκουμέντο ο Emwazi αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η MI5 (σ.σ. οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας) τον απείλησαν και προσπάθησαν να «βάλουν λόγια» στο στόμα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ακουστικό υλικό καταγράφηκε το έτος 2009 από την ομάδα υπεράσπισής του (Cage) όταν ο Emwazi απελάθηκε από την Τανζανία και ανακρίθηκε από την MI5.

Ο Emwazi ισχυρίζεται ότι έφτασε στην Τανζανία έπειτα από διακοπές το 2009 αλλά του αρνήθηκε η είσοδος και τον έβαλαν σε μια πτήση για Άμστερνταμ, όπου Βρετανός πράκτορας τον κατηγόρησε ότι προσπάθησε να φτάσει στη Σομαλία για να εκπαιδευτεί στις μεθόδους τις τρομοκρατίας.

Ο ίδιος μιλώντας στην Gage ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων: Αυτός (σ.σ. ο πράκτορας της ΜΙ5) με κοίταξε και μου είπε «ακόμη πιστεύω ότι θα πήγαινες στην Σομαλία για εκπαίδευση». Είπα, έπειτα από όλα όσα σου ανέφερα, μετά… Σου είπα ότι αυτό που γίνεται είναι εξτρεμισμός. Πιστεύεις ακόμα ότι είμαι εξτρεμιστής;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζοντας, ο «τζιχαντιστής Τζον» ανέφερε: «Τότε ξεκίνησε, ξέρεις να προσπαθεί να βάλει λόγια στο στόμα μου».

Ο Emwazi υποστήριξε ακόμη ότι στελέχη της MI5 τον «απείλησαν» και του είπαν: «Θα σε παρακολουθούμε στενά Mohammed, ήδη το κάνουμε».

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο πράκτορας –που αυτοαποκαλούνταν Νικ, του ζήτησε να πει τη γνώμη του για την 11η Σεπτεμβρίου, τον πόλεμο του Αφγανιστάν και τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο.

To ηχητικό ντοκουμέντο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης