Η επίσημη γλώσσα που ομιλείται στην ΠΓΔΜ συγκαταλέγεται στις νοτιοσλαβικές γλώσσες, επεσήμανε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, παραμένοντας πιστός στις διακρίσεις που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών σχετικά με την προέλευση της γλώσσας της χώρας του. 

«Νομίζω ότι για μας είναι υγιές να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που είναι δικό μας και πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια πρέπει να τελειώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Telma και εστιάζοντας στις προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων να δώσουν αρχαιοελληνικό χαρακτήρα στην τοπική γλώσσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ στράφηκε κατά του Γκιόργκι Ιβανόφ, που πρόσκειται στην εθνικιστική αντιπολίτευση και έχει μεταξύ άλλων διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να κυρώσει την συμφωνία.

Παράλληλα, ο κ. Ντιμιτρόφ υπενθύμισε στον πρόεδρο πως το κοινοβούλιο μπορεί να υπερκεράσει το βέτο του με δεύτερη ψήφιση της συμφωνίας. «Εάν αρνηθεί και πάλι να υπογράψει τον νόμο, τότε θα πρόκειται για πρόεδρο που αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του» επεσήμανε.

«Εάν ο λαός εγκρίνει την συμφωνία στο δημοψήφισμα τότε ο κ. Ιβανόφ θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς θα αντίκειται στην βούληση των πολιτών» δήλωσε και πρόσθεσε πως έχει ενημερώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την υπερψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ, και πλέον αναμένει η Αθήνα να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO πως δεν αντιτίθεται στην ενταξιακή διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης