O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε την Τετάρτη ότι μόνο στους Σύρους επιτρέπεται να διασχίσουν τη μεθόριο της χώρας τους προκειμένου να πάνε να πολεμήσουν στο Κομπανί το οποίο πολιορκούν οι τζιχαντιστές, απορρίπτοντας την έκκληση της Γαλλίας να επιτρέψουν τη διέλευση από τα σύνορα.

«Αυτοί που προέρχονται από τη Συρία μπορούν να φύγουν για να συμμετάσχουν στη μάχη» για το Κομπάνι, δήλωσε ενώπιον του Τύπου ο Νταβούτογλου, ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν επιτρέπει τη διέλευση πολιτών άλλων εθνικοτήτων, κυρίως Τούρκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία πρέπει «σίγουρα να ανοίξει τα σύνορά της» για να περάσουν ενισχύσεις προκειμένου να εμποδιστεί η κατάληψη της κουρδικής πόλης της Συρίας.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επέμεινε στο αίτημα αυτό προς την Άγκυρα να λάβει «όλα τα μέτρα που επιβάλλονται» για τη διάσωση του Κομπάνι.

«Είναι απαράδεκτο να μας ζητάτε να ανοίξουμε τα σύνορά μας χωρίς να διευκρινίζετε επακριβώς τι θα σηματοδοτεί» η απόφαση αυτή, απάντησε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στους Τούρκους πολίτες να εισέλθουν στη Συρία διότι δεν θέλουμε να λάβουν μέρος στη συριακή διένεξη. Και εμείς προσπαθούμε να εμποδίσουμε εκείνους που προσπαθούν να το κάνουν παράνομα» τόνισε ο Νταβούτογλου, που πρόσθεσε ότι «είναι αντίθετο με το συνταγματικό δίκαιο της χώρας μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης