Δύο δρόμοι βρίσκονται μπροστά στην Τουρκία: Η κοινωνική ενσωμάτωση ή ο πόνος από τις συγκρούσεις».

Αυτό δήλωσε χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνάντηση σημαντικών προσωπικοτήτων της τουρκικής κοινωνίας, που αποκαλούνται «η Ομάδα των Σοφών», αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία στο κουρδικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαιρέτισε τη συνάντηση δηλώνοντας στον Τύπο ότι «γίνεται προς όφελος της κυβερνητικής προσπάθειας να ενσωματωθούν διαδικασίες όπως αυτή με τα αντιπροσωπευτικά λαϊκά στρώματα».

Η πρωτοβουλία των «Σοφών» έχει ξεκινήσει επί πρωθυπουργίας Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να περάσουν κυβερνητικές αποφάσεις σε όλα τα λαϊκά στρώματα της χώρας.

Η συνάντηση των «Σοφών» ακολούθησε τις βίαιες συγκρούσεις σ΄ ολόκληρη την Τουρκία, την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35 άνθρωποι κατά την διάρκεια διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για την τουρκική απραξία απέναντι στην πολιορκία της μεθοριακής συριακής πόλης Κομπανί, την οποία υπερασπίζονται Κούρδοι έναντι των εισβολέων του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ΙΧΙΛ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κούρδοι από την Τουρκία, εμποδίζονται από τις τουρκικές αρχές να περάσουν από την διπλανή τουρκική πόλη Σουρούτζ στην Κομπανί, για να ενισχύσουν τους υπερασπιστές της.

Ο Νταβούτογλου, δικαιολογώντας την τουρκική στάση είπε: «Έχουμε δύο εναλλακτικές λύσεις: Ή να διαλέξουμε την ειρηνική και ενωτική στάση στην περιοχή που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, ή να παραμείνουμε κάτω από την επιρροή του τρόμου και των ριζοσπαστικών ομάδων».

Ωστόσο, στην ομάδα των «Σοφών», που συμμετείχε σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, έλαμψαν δια της απουσίας τους τρανταχτά ονόματα της τουρκικής κοινωνίας, όπως η ηθοποιός Lale Mansur, οι ακαδημαϊκοί Baskın Oran και Murat Belge, ο ηθοποιός Yılmaz Erdoğan, ο συνδικαλιστής Erol Ekici, ο συγγραφέας Kürşat Bumin ο τραγουδιστής Orhan Gencebay ο δικηγόρος Yücel Sayman και ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων Şemsi Bayraktar

Την ίδια ώρα ομάδα βουλευτών του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), που πρόσφατα επισκέφτηκαν την ηγεσία των Κοινωνιών του Κουρδιστάν (KCK) στο πλαίσιο προσέγγισης με τον κυβερνητικό «οδικό χάρτη για την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, πρόκειται να επισκεφτούν σήμερα, τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμντουλά Ουζαλάν, στις φυλακές του Ιμραλί.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, μίλησαν χτες στο τηλέφωνο για να εξετάσουν τις εξελίξεις στην Συρία συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στο Κομπανί, που πολιορκείται από το ΙΧΙΛ εδώ κι έναν και πλέον μήνα.

Η τηλεφωνική τους επικοινωνία πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την επιστροφή του Ερντογάν από επίσκεψη στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της τουρκικής προεδρίας, «Ομπάμα και Ερντογάν συμφώνησαν να συνεργασθούν εναντίον του ΙΧΙΛ, καθώς και την φιλοξενία από την Τουρκία περίπου ενάμιση εκατομμυρίων προσφύγων από την Συρία, συμπεριλαμβανομένων 180.000 Κούρδων από την πόλη Κομπανί.

Στην Ουάσιγκτον, ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του Ομπάμα «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προέλαση των τζιχαντιστών του ΙΧΙΛ και ειδικότερα στο Κομπανί».

Οι δύο ηγέτες έδωσαν επίσης έμφαση στη συνεργασία των χωρών τους για την ειρήνη και την σταθερότητα στο Αφγανιστάν.

Μεγάλες απώλειες των τζιχαντιστών στην πόλη Κομπανί

Οι τζιχαντιστές του Χαλιφάτου έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στο πεδίο μάχης της μεθοριακής συριακής πόλης Κομπανί . Τα αμερικανικά μαχητικά εξαπέλυσαν περί τις 11 αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της πόλης Κομπανί το Σαββατοκύριακο. Αυτό ενίσχυσε τους υπερασπιστές να απωθήσουν τους φανατικούς ισλαμιστές του ΙΧΙΛ να τους απωθήσουν και να μην κατορθώσουν να διακόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των πολιορκημένων.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε πως ο διορισμός των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών στην ιρακινή κυβέρνηση, μετά από χρονοτριβή εβδομάδων «είναι σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» στη μάχη εναντίον του ΙΧΙΛ στο Ιράκ.

«Το μέτωπο στην Κομπανί παραμένει αναλλοίωτο παρά τις δύο βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα σε δρόμους της πόλης και τις ενισχύσεις που έχουν μεταφέρει οι τζιχαντιστές εδώ», είπε ο Κούρδος αξιωματούχος Idris Nassen σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων (AFP). «Χάρη στις αεροπορικές επιδρομές και την αντοχή των Κούρδων μαχητών, δεν κατόρθωσαν κάποια πρόοδο», πρόσθεσε.

Το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανακοίνωσε ότι το Σαββατοκύριακο οι απώλειες των τζιχαντιστών ξεπερνούν τους 31 άνδρες. Άλλοι 16 τζιχανστιστές σκοτώθηκαν στις οδομαχίες και εφτά Κούρδοι.

Από τις αεροπορικές επιδρομές καταστράφηκαν 20 θέσεις του ΙΧΙΛ, πέντε οχήματα και δύο κτίρια που είχαν καταληφθεί, σύμφωνα με την αμερικανική Κεντρική Αεροπορική Διοίκηση.

Επίσης τουλάχιστον 70 νεκροί τζιχαντιστές μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο της πόλης Tal Abyad τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές «οι ενδείξεις για την Κομπανί είναι ενθαρρυντικές, παρ΄ όλο που δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι τελικά ίσως πέσει στα χέρια του ΙΧΙΛ».

Και οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι κύριος στόχος είναι η μάχη εναντίον του ΙΧΙΛ στο γειτονικό Ιράκ, όπως γράφει η «Χουριέτ».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Πληροφορίες από Hurriyetdailynews/ Agence France-Presse

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης