Νότιο Σουδάν: Oι ΜΚΟ φοβούνται για ανθρωπιστική καταστροφή εξαιτίας του λιμού

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 7 Μαΐου 2017, 06:01
Νότιο Σουδάν: Oι ΜΚΟ φοβούνται για ανθρωπιστική καταστροφή εξαιτίας του λιμού
Ο λιμός που πλήττει το Νότιο Σουδάν ενδέχεται να οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή, αν η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρει να κινητοποιηθεί εγκαίρως, προειδοποίησαν μη κυβερνητικές οργανώσεις στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Αφρική. Η επισιτιστική αυτή κρίση, που έχει επεκταθεί σε όλο το Κέρας της Αφρικής, αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης των πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων που συναντώνται από την Τετάρτη στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Η πρόεδρος της οργάνωσης Stop Hunger Now Σαράι Χάν κατήγγειλε την ελλιπή διεθνή βοήθεια που παρέχεται στο Νότιο Σουδάν. «(Η κατάσταση) είναι καταστροφική. Γνώρισαν μια μεγάλη ξηρασία το 2012 και φαίνεται ότι ποτέ δεν κατάφεραν να την ξεπεράσουν», τόνισε η Χαν. «Τώρα είναι η δεύτερη (ξηρασία) και οι ΜΚΟ και οι κυβερνήσεις διστάζουν να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο», πρόσθεσε. «Αν δεν γίνει κάτι, θα τελειώσουμε τη χρονιά με 6 εκατομμύρια θανάτους», προειδοποίησε.

Ο ΟΗΕ είναι πιο συγκρατημένος και εκτιμά σε περισσότερους από 100.000 τον αριθμό των ανθρώπων που πλήττονται άμεσα από τον λιμό και σε ένα εκατομμύριο αυτούς που απειλούνται να πληγούν. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στον εμφύλιο πόλεμο στον οποίο έχει βυθιστεί το Νότιο Σουδάν από τα τέλη του 2013 εξαιτίας των πολιτικών και εθνοτικών διαφορών μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κιρ και του πρώην αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ.

Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το ποσό της βοήθειας που χρειάζεται για να αποφευχθεί ένας βαρύς απολογισμός ανθρώπινων ζωών στο νότιο Σουδάν. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί μετά βίας το 26%.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 7 Μαΐου 2017, 06:02