Η συντηρητική πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ ανακοίνωσε πως θα παραμείνει επικεφαλής μίας τρικομματικής κυβέρνησης μειοψηφίας στη χώρα, παρά την παραίτηση της υπουργού Οικονομικών κι επικεφαλής του δεξιού «Κόμματος της Προόδου» Σιβ Γιένσεν, μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να συμφωνήσει στον επαναπατρισμό μίας γυναίκας, η οποία κατηγορείται για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Η αποχώρηση της Γιένσεν στερεί την κυβέρνηση από την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, ωστόσο δεν είναι ικανή να την παρασύρει στην πτώση. Η αποχώρηση των υπουργών του «Κόμματος της Προόδου» αφήνει κενές έξι θέσεις, μεταξύ αυτών και του υπουργού Πετρελαίου, που είναι επιφορτισμένος να επιβλέπει τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή βιομηχανία στη Δυτική Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σύνταγμα της Νορβηγίας δεν επιτρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές σε παρόμοια περίπτωση και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Εγώ μας έφερα στην κυβέρνηση και τώρα βγάζω το κόμμα έξω από αυτήν», δήλωσε η Γιένσεν σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας πως ήδη «έχουν γίνει πολλοί συμβιβασμοί» και πως παρά τις ραγδαίες εξελίξεις θα συνεχίσει και στο μέλλον να έχει στενό διάλογο με την κυβέρνηση.

Και τα τέσσερα κόμματα, που πριν από την αποχώρηση της Γιένσεν συγκροτούσαν την κυβέρνηση συνασπισμού, βρίσκονται καθηλωμένα σε μικρά ποσοστά, ενώ το «Κόμμα της Προόδου» έχει υποχωρήσει στο 10% από το 20% και πλέον που κατέγραφε προ μίας 10ετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την αντίδραση της Γιένσεν προξένησε η απόφαση, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, να παραχωρηθεί άδεια σε μία γυναίκα Νορβηγικής ιθαγένειας και στα δύο παιδιά της να επιστρέψουν στη χώρα τους από τη Συρία, προκειμένου ένα από αυτά να λάβει ιατρική φροντίδα.

Το κόμμα της Γιένσεν, ενώ δήλωσε πρόθυμο να δοθεί βοήθεια στα παιδιά, εντούτοις ήταν αντίθετο στον επαναπατρισμό και της γυναίκας, η οποία κατηγορείται πως είχε μεταβεί στη Συρία για να ενταχθεί σε ισλαμιστικές οργανώσεις και να συνάψει γάμο με ξένους τζιχαντιστές.

Η ίδια η γυναίκα – που δεν έχει κατονομασθεί – αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει πρόθυμη να συνεργασθεί πλήρως με τις νορβηγικές αρχές, δηλώνει ο συνήγορος που την εκπροσωπεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης