Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Carrie Lam είπε ότι άλλες χώρες «δεν έχουν λόγο» να παρεμβαίνουν στην επικράτεια, καθώς υπερασπίστηκε δυναμικά τον αμφιλεγόμενο εθνικό νόμο για την ασφάλεια που σχεδιάζει η Κίνα.

Ο νόμος θα απαγόρευε την προδοσία, την απόσχιση, την προτροπή και την ανατροπή. Οι επικριτές λένε ότι κάτι τέτοιο θα περιορίσει τις ελευθερίες των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, στα πρώτα δημόσια σχόλιά της, η Lam ανέφερε ότι ήταν «υπεύθυνη» κίνηση για την προστασία της νομοθετικής πλειοψηφίας.

Αρνήθηκε ότι ο νόμος θα περιορίσει τα δικαιώματα των πολιτών του Χονγκ Κονγκ.

Αυτά τα δικαιώματα -που ορίζονται στον βασικό νόμο, το μίνι σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ- έχουν τεθεί σε ισχύ από το 1997, τότε που παραδόθηκε στην Κίνα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βασικός νόμος εγγυάται ορισμένες ελευθερίες στην περιοχή, όπως το δικαίωμα διαμαρτυρίας, που δεν υπάρχουν στην ηπειρωτική χώρα.

Το Σαββατοκύριακο υπήρξαν σύντομες διαδηλώσεις, όπως παρατηρήθηκε, με την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα.

Δεν είναι στην πραγματικότητα νέος νόμος αλλά πρόταση -που ονομάζεται «σχέδιο απόφασης»-, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Κίνας, το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο (NPC), αυτή την εβδομάδα.

Μόλις ψηφιστεί αυτή η πρόταση θα ενσωματωθεί σε σχέδιο νόμου και θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ έως τα τέλη Ιουνίου.

Από τότε που ανακοινώθηκε αυτό, η Lam αντιμετώπισε έντονες κριτικές διεθνώς, αλλά στην εβδομαδιαία συνέντευξη τύπου, η ίδια είπε ότι άλλες χώρες «δεν έχουν λόγο να παρέμβουν σε αυτή τη ρύθμιση».

bbc.com

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης