Οι υπουργοί Εξωτερικών 70 και πλέον κρατών θεωρούν νόμιμα «τα βήματα των Σύρων για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από τις δυνάμεις του Άσαντ», σύμφωνα με το ανακοινωθέν της διάσκεψης των «Φίλων της Συρίας» στην Κωνσταντινούπολη.

Το ανακοινωθέν, το οποίο δεν προσυπογράφεται από Ρωσία και Κίνα, καλεί μάλιστα τα μέλη του στρατού και της αστυνομίας της Συρίας να «επιδείξουν ανυπακοή σε παράνομες διαταγές που στοχεύουν πολίτες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «Φίλοι της Συρίας» ζητούν επίσης από την αποστολή του ΟΗΕ στη Συρία -με επικεφαλής τον Κόφι Ανάν – να θέσει χρονοδιάγραμμα για το έργο της, ώστε να πιέσει τον Άσαντ και να διαμηνύσει στη Δαμασκό πως «το παράθυρο για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων δεν θα μένει ανοικτό επ’ αόριστο».

Συμμετέχοντες στη διάσκεψη έκαναν παράλληλα λόγο για πιθανή δημιουργία ταμείου χρηματοδότησής τους από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη επίσημη στήριξη από το εξωτερικό στους Σύρους αντικαθεστωτικούς.

Στη διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη δεν παίρνουν μέρος η Ρωσία και η Κίνα, ενώ απουσίαζαν ο Κόφι Ανάν, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και το Ιράκ, που ασκεί την προεδρία του Αραβικού Συνδέσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης