Τα χαράματα της Παρασκευής ο διεθνής Τύπος στα πρωτοσέλιδά του που αναφέρονταν στη σφαγή της Βαρκελώνης υιοθετούσε το ιστορικό σύνθημα των δημοκρατικών δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας κατά του φασισμού «No pasaran». Δηλαδή «δεν θα περάσουν», δεν θα περάσει το κακό, δεν θα περάσει ο φόβος, δεν θα κυριαρχήσει ο τρόμος, δεν θα αφήσουμε τη μισαλλοδοξία του φανατικού Ισλάμ να παρασύρει τις δημοκρατικές κοινωνίες στην απεμπόληση των βασικών αξιών που χαρακτηρίζουν τις κοινωνίες μας. Όλα αυτά σε μόνο δύο λέξεις. Το 1936, όταν ο επικεφαλής στρατηγός των φασιστικών δυνάμεων του Φράνκο καταλάμβανε τη Βαρκελώνη, είχε πει χαρακτηριστικά: «Όταν ακούω τη λέξη κουλτούρα, τραβάω πιστόλι». Έτσι συμπεριφέρεται ο φασισμός σε οποιαδήποτε εκδοχή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βαρκελώνη ξύπνησε τρομαγμένη και μαζί της όλη η Ευρώπη. Ξύπνησαν και οι μνήμες από το 2004 και το μακελειό στη Μαδρίτη που κόστισε τη ζωή τότε σε 191 ανύποπτους ανθρώπους. Ξύπνησαν και οι μνήμες στο Παρίσι με το μακελειό στο «Charlie Hebdo» και το Μπατακλάν. Άλλωστε, αυτός είναι ο στόχος της ισλαμικής τρομοκρατίας. Η επιβολή του απόλυτου τρόμου. Τα θύματα, νεκροί και τραυματίες, από την επίθεση των τζιχαντιστών στη Βαρκελώνη προέρχονται από 24 εθνικότητες. Απόδειξη του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της πόλης. Τριάντα εκατομμύρια πολίτες επισκέπτονται κάθε χρόνο την πρωτεύουσα της Καταλονίας. Χιλιάδες από αυτούς περπατούσαν το απόγευμα της Πέμπτης στην κεντρική αρτηρία Las Ramblas, αμέριμνοι και ήσυχοι, απολαμβάνοντας τα αξιοθέατα. Εκείνη την ώρα διάλεξαν οι τζιχαντιστές για να εφορμήσουν με το λευκό βαν πάνω στο πλήθος. Δεκατέσσερις είναι οι νεκροί και περισσότεροι από 130 οι τραυματίες, εκ των οποίων 15 σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Από τους 15 που δίνουν μάχη για τη ζωή τους οι 11 είναι Γάλλοι πολίτες. Μεταξύ των νεκρών και ένα παιδί μόλις τριών ετών.  Από τις πρώτες βραδινές ώρες της Πέμπτης έως και το πρωί της Παρασκευής η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προέβη σε τρεις συλλήψεις τζιχαντιστών

Δωδεκαμελής πυρήνας πίσω από το μακελειό

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η επίθεση στη Βαρκελώνη ήταν ξεκάθαρο πως πίσω από την ενέργεια αυτή κρυβόταν ένας έμπειρος πυρήνας τζιχαντιστών. Δεν ήταν μόνο το βαν που προκάλεσε τον πανικό. Ήταν και τα δύο Ι.Χ. που κατά τη διαφυγή τους επιχείρησαν να πέσουν πάνω σε μπλόκα της αστυνομίας. Ήταν και το δεύτερο βαν που εντοπίστηκε 80 χιλιόμετρα βορειότερα στην πόλη Vic και που πιθανώς να είχε προβλεφθεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα διαφυγής. Ήταν και το τρομοκρατικό χτύπημα στην παραθαλάσσια πόλη Cabrils 100 χιλιόμετρα ανατολική της Βαρκελώνης, όπου η Αντιτρομοκρατική της Καταλονίας έδωσε μάχη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή εξουδετερώνοντας πέντε τζιχαντιστές. Σύνολο πέντε νεκροί και επτά τραυματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις πρώτες βραδινές ώρες της Πέμπτης έως και το πρωί της Παρασκευής η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προέβη σε τρεις συλλήψεις τζιχαντιστών. Μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο οδηγός του βαν που προκάλεσε το μακελειό. Αυτό που ξέρουμε με ασφάλεια αφορά στην ηλικία του, είναι μόλις 18 ετών, πως είχε κλέψει τα χαρτιά του αδελφού του, αλλά και ότι είναι μαροκινής καταγωγής. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει ακόμα καθοριστεί η ταυτότητα ενός οδηγού αυτοκινήτου που δολοφονήθηκε από μαχαίρι και το πτώμα του οποίου βρέθηκε από την αστυνομία αργά το βράδυ της Πέμπτης σε όχημα που πιθανότατα είχε προηγουμένως επιχειρήσει να πέσει πάνω σε μπλόκο της αστυνομίας.

Η Αντιτρομοκρατική της Καταλονίας αφήνει να εννοηθεί πως πίσω από την οργάνωση του χτυπήματος βρίσκεται τουλάχιστον ένας δωδεκαμελής πυρήνας. Πρόκειται για τον πολυπληθέστερο πυρήνα που έχει εντοπιστεί σε ανάλογες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και που προκάλεσε αυτού του είδους το τρομοκρατικό χτύπημα. Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται η Ελληνίδα η οποία τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Βαρκελώνη 

Σύμφωνα με τα καταλανικά Μέσα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει τις αντίστοιχες ισπανικές για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ιβηρική. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές επιχειρούν σε χώρα του ευρωπαϊκού Νότου που συμπεριλαμβάνεται στις πύλες εισόδου μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα). Το Ισλαμικό Κράτος απέφευγε μέχρι και χθες να προκαλέσει χτυπήματα σε αυτές τις χώρες. Το στοιχείο αυτό προβληματίζει έντονα τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες των συγκεκριμένων χωρών.

Κλειστός με κλούβες της αστυνομίας ο δρόμος της επίθεσης (Φωτογραφία από αναγνώστη του zougla.gr)

Οι εθνικότητες των θυμάτων

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στα θύματα είναι πολίτες από Αργεντινή, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδά, Κίνα, Κούβα, Ολλανδία, Ισημερινό, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κουβέιτ, ΠΓΔΜ, Πακιστάν, Περού, Φιλιππίνες, Ρουμανία, Ταϊβάν, Τουρκία, Βρετανία, ΗΠΑ και Βενεζουέλα.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται η Ελληνίδα τραυματίας

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται η Ελληνίδα η οποία τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Βαρκελώνη το απόγευμα της Πέμπτης.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή το πρωί της Παρασκευής, συγγενής της γυναίκας ανέφερε πως φέρει βαριά τραύματα στο κεφάλι και πως το βράδυ της Πέμπτης υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Η άτυχη γυναίκα βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης με την οικογένειά της.

Παράλληλα, έχουν τραυματισθεί, αλλά πιο ελαφρά, και τα δύο της παιδιά. Ο πατέρας των παιδιών είναι καλά στην υγεία του.

Η επίθεση στο Cabrils

Έξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίσθηκαν τη νύχτα, όταν αυτοκίνητο όρμησε κατά του πλήθους στον παραλιακό δρόμο του θερέτρου της Καταλονίας Cabrils, λίγες ώρες μετά την επίθεση της Βαρκελώνης.

Οι τέσσερις από τους επιβαίνοντες στο όχημα σκοτώθηκαν από την αστυνομία επί τόπου, ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε πως οι δύο επιθέσεις σε Καταλονία και Βαρκελώνη συνδέονται, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες στη δημοσιότητα.

Η δεύτερη αυτή επίθεση, κατά τα πρότυπα του χτυπήματος στην κεντρική λεωφόρο στη Βαρκελώνη, πραγματοποιήθηκε περί τις 02.00 τη νύχτα στην τουριστική πόλη που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας. 

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους δράστες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά.

«Οι ύποπτοι τρομοκράτες επέβαιναν σε Audi A3 και χτύπησαν πολλούς ανθρώπους πριν πέσουν σε αστυνομική περίπολο και αρχίσει ανταλλαγή πυρών» δήλωσε.

Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός, τραυματίσθηκαν. Δύο από τους πολίτες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν είναι σαφές αν ο οδηγός του βαν, δράστης της επίθεσης στη Βαρκελώνη που διέφυγε, περιλαμβάνεται στους πέντε υπόπτους που σκοτώθηκαν στο θέρετρο της Καταλονίας.

Δείτε τα videos από την επιχείρηση της αστυνομίας και την εξουδετέρωση των δραστών:


Η μαρτυρία της Ελληνίδας στο zougla.gr

H Ιωάννα Τζίτζα βρίσκεται για διακοπές στη Βαρκελώνη και διαμένει σε ξενοδοχείο που είναι πολύ κοντά στο σημείο του τρομοκρατικού χτυπήματος. Ευτυχώς για την ίδια και την παρέα της, την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στη θάλασσα, περίπου 15 λεπτά μακριά με τα πόδια από τη Las Ramblas.  

«Γίνεται χαμός, υπάρχει αστυνομία παντού, ακούμε διαρκώς σειρήνες και ασθενοφόρα, ενώ πετάνε και ελικόπτερα. Οι Αρχές μάς έχουν πει να μην πλησιάσουμε το σημείο, το οποίο έχει αποκλειστεί» τόνισε στο zougla.gr. «Από χθες, έξω από το ξενοδοχείο μας, υπάρχει πολύ ισχυρή αστυνομική παρουσία, κάτι που δεν συνέβαινε νωρίτερα. Είναι σαν να υποψιάζονταν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο» σημείωσε.

Ακούστε τη μαρτυρία της:

Η επίθεση στη Βαρκελώνη

Περί τις 17.00 τοπική ώρα, μια λευκή καμιονέτα όρμησε στο πλήθος σε πολυσύχναστη τουριστική κεντρική λεωφόρο της Βαρκελώνης, προκαλώντας σκηνές χάους και πανικού μεταξύ των περιπατητών. Ο οδηγός του βαν διέφυγε.

Ο νεαρός οδηγός που αναζητείται

Ο 18χρονος Μούσα Ουκαμπίρ θεωρείται πως ήταν ο οδηγός του λευκού βαν που έπεσε το απόγευμα της Πέμπτης στη λεωφόρο Las Ramblas στη Βαρκελώνη.

Ο νεαρός, ισπανικής υπηκοότητας με καταγωγή από το Μαρόκο, καταζητείται, ενώ ο αδελφός του έχει συλληφθεί.

Δείτε τη φωτογραφία του:

Τρεις συλλήψεις τζιχαντιστών από την αστυνομία

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν συλληφθεί τρία άτομα, ανάμεσά τους ένας Μαροκινός και ένα άτομο από τον ισπανικό θύλακα Μελίγια στη Βόρεια Αφρική.

Ο Ισπανός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι γεννημένος στη Μελίγια, ισπανική πόλη στο βόρειο Μαρόκο. Συνελήφθη στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, σε μία κωμόπολη όπου την περασμένη νύχτα είχε σημειωθεί έκρηξη σε κατοικία, με έναν νεκρό και επτά τραυματίες. Οι Αρχές συνδέουν αυτήν την έκρηξη με την επίθεση της Βαρκελώνης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. «Υποπτευόμαστε ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικό μηχανισμό» δήλωσε.

Ο Μαροκινός ονομάζεται Ντρις Ουκάμπιρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Συνδέεται με την ενοικίαση της καμιονέτας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Βαρκελώνης και συνελήφθη στο Ριπόλ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελώνης.



Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης