Ο ένας εκ των δύο καταζητούμενων αδερφών, που φέρονται να είναι οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι, είχε εκπαιδευτεί από την τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα κατά το ταξίδι του στην Υεμένη, αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενο αμερικανό αξιωματούχο που συνεργάζεται στις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, ο 34χρονος Said Kouachi στρατολογήθηκε το 2011 από το παρακλάδι της οργάνωσης στην Υεμένη. Κατά τους μήνες που παρέμεινε στη χώρα, εκπαιδεύτηκε στη σκοποβολή, τη χρήση όπλων μάχης και απέκτησε πολεμικές δεξιότητες, γεγονός που επαληθεύτεται -όπως επισημαίνει το άρθρο- στα πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την επίθεση στο Charlie Hebdo.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χαρακτηριστικό των δραστών ήταν η αποφασιστικότητα και η ψυχραιμία στον τρόπο δράσης τους», ανέφεραν κύκλοι της γαλλικής Αστυνομίας, εκτιμώντας ότι «πρόκειται για άτομα που έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση».

Σύμφωνα με Γάλλο αστυνομικό, οι δράστες κρατούσαν τα Καλάσνικοφ κοντά στο σώμα τους, έριξαν κατά βολή και όχι κατά ριπάς, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουν εκπαιδευτεί να τα χρησιμοποιούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πιο εκπληκτικό είναι η ψυχραιμία τους. Εκπαιδεύτηκαν στη Συρία, το Ιράκ ή αλλού, ίσως ακόμη και στη Γαλλία, όμως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι έχουν λάβει εκπαίδευση», ανέφερε άλλος αστυνομικός.

Η δράση του Cherif Kouachi

Ο έτερος αδερφός Kouachi, ο 32χρονος Cherif, είναι ήδη γνωστός στις Γαλλικές αρχές. Το 2008 παρουσιάστηκε στο δικαστήριο κατηγορούμενος για δράση υπέρ των τζιχαντιστών και συμμετοχή στην οργάνωση «Buttes Chaumont», μέλη της οποίας έχουν διαπράξει εγκλήματα στο όνομα του Ισλάμ και έχουν στηρίξει του τζιχαντιστές ενάντια στις Αμερικανικές δυνάμεις στον πόλεμο του Ιράκ.

Η Le Monde κατά τη διάρκεια της δίκης το 2008 περιέγραφε τον Kouachi σαν έναν αθλητικό 25χρονο άνδρα, με γωνίες στο πρόσωπο, που είχε μια αφοπλιστική ηρεμία και ένα θράσος ενώπιον των δικαστών.

Το 2005 συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να ταξιδέψει στη Δαμασκό της Συρίας, απ’ όπου πιθανώς θα κατευθυνόταν προς τα σύνορα Συρίας-Ιράκ προκειμένου να πολεμήσει μαζί με τους Τζιχαντιστές ενάντια στις Αμερικανικές δυνάμεις. Καταδικπάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Ο Τύπος τότε περιέγραφε τον Kouachi σαν ένα pizza delivery boy που έκανε χρήση χασίς.

Τα δύο αδέλφια Kouachi έχασαν τους Αλγερινής καταγωγής γονείς τους σε πολυ μικρή ηλικία και μεγάλωσαν ως ορφανά. Το 2003 που επέστρεψαν στη Γαλλία ως ενήλικες άρχισαν να συχνάζουν σε Τζαμί στο βόρειο Παρίσι.

Οι μάρτυρες της επίθεσης στο Charlie Hebdo συμφωνούν ότι οι δύο δράστες ήταν 100% φανατισμένοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης