Μακρά και χωρίς λήψη αποφάσεων ήταν η νύχτα στο Κραν Μοντανά, όπου πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, μετά τις 03.00 τα ξημερώματα (ώρα Κύπρου) ολοκληρώθηκε το μαραθώνιο δείπνο εργασίας που διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες, αλλά τελικά αποδείχτηκε «άκαρπο». Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι δεν υπήρξε μετακίνηση της τουρκικής πλευράς και ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα «λόγω εμμονής των Τούρκων σε εγγυήσεις και στρατεύματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα ήθελαν επανεξέταση σε 15 χρόνια και στον στρατό μείωση σε συμφωνημένα επίπεδα. Η τουρκική πλευρά αξίωνε, επίσης, πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση. Στο εδαφικό αποδέχτηκαν μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου.

Στο πολύωρο δείπνο εργασίας με τους επικεφαλής όλων των αντιπροσωπειών είχαν επενδυθεί όλες οι ελπίδες για τη συνέχεια της διαδικασίας για το Κυπριακό. Στόχος πλέον φαίνεται ότι είναι όχι η συμφωνία, αλλά να μην καταρρεύσει η όλη διαδικασία.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ ανακοίνωσε και επίσημα το κλείσιμο της Διάσκεψης χωρίς την επίτευξη συμφωνίας τονίζοντας: «Η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες υπογράμμισε πως τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και «οι αποστολές έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να έρθουν κοντά, αλλά δυστυχώς η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς τη δυνατότητα να φέρουμε λύσεις σ’ αυτό το δραματικά μακροχρόνιο πρόβλημα». Αρνήθηκε, ωστόσο, να επεκταθεί στα αίτια που προκάλεσαν την κατάρρευση των συνομιλιών, αλλά δήλωσε πως «εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών σε έναν αριθμό από ζητήματα».

Τι ανέφερε ο Κοτζιάς

Ο κ. Κοτζιάς με μήνυμά του στο Τwitter τα ξημερώματα είπε ότι «δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ανοικτό».

Σε ενημέρωση που έκανε μετά το πέρας των συνομιλιών σε Έλληνες και Κύπριους δημοσιογράφους εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να συνεχίσει να εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ώστε η Κύπρος να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος χωρίς εγγυήσεις και κηδεμόνες. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άψογη συνεργασία με την ηγεσία της Κύπρου.

Λυπημένος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου

Τη λύπη του εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους. «Δυστυχώς, δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της συνθήκης των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, καθώς επίσης και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Πέρα από την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, οι τουρκικές θέσεις που εκφράστηκαν για το υπόλοιπο των κεφαλαίων όχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του γ.γ., αλλά ήταν τέτοιες, που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές» δήλωσε.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη μέρα της παρουσίας του στο Κραν Μοντανά υπέβαλε συγκεκριμένες και περιεκτικές προτάσεις στη βάση και των ιδεών του γ.γ., έτσι ώστε, αν γίνονταν αποδεκτές, να ανοίξει ο δρόμος για μία συνολική λύση του Κυπριακού. Συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις, οι οποίες αντιμετώπιζαν και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων χωρίς να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες της ελληνικής κοινότητας» επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου εξήρε σε αυτό το σημείο τη στάση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια υπέβαλε και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Κραν Μοντανά παρουσιάστηκε με εποικοδομητική διάθεση και προσέγγιση για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα».

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία τόσο με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που βρισκόταν στο Κραν Μοντανά όλες αυτές τις μέρες όσο και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο ήταν σε συνεχή επαφή» πρόσθεσε.

«Το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου. Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενισχύσει τις προσπάθειες του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας» τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τέλος, σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί ταυτόχρονα να ευχαριστήσει τον γ.γ. που με την εδώ παρουσία του και τον τρόπο προσέγγισης στα εκκρεμούντα θέματα απέδειξε ότι αντιλαμβάνεται τις αρχές που πρέπει να διέπουν μια συνολική λύση του Κυπριακού για ένα κράτος το οποίο είναι και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ» υποστήριξε ο Τσαβούσογλου

Από τη μεριά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ.

«Αυτή η εξέλιξη δείχνει την αδυναμία επίτευξης μιας διευθέτησης μέσα στις παραμέτρους της Αποστολής των Καλών Υπηρεσιών. Δεν υπάρχει χρησιμότητα στο να επιμείνουμε σ’ αυτές» πρόσθεσε.

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας

Πηγή: philenews.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης